Autentificare
Vše, co potřebujete vědět o domácích DNA testech

Tot ce trebuie să știți despre testele ADN făcute acasă

La ce vă gândiți când auziți de testare genetică? Probabil vă gândiți la o examinare dificilă, tehnologie de ultimă generație și un laborator specializat. Pe măsură ce știința, medicina și tehnologia evoluează rapid, există progrese mari și în domeniul testării genetice. Drept urmare, vă puteți testa cu ușurință ADN-ul, pentru a afla astfel informații importante care pot fi legate de sănătatea, nutriția și stilul general de viață. În acest articol, vă vom explica ce este ADN-ul, cum funcționează testarea genetică și modul în care informațiile pe care le obțineți pot fi folosite în avantajul vostru. De asemenea, veți afla și dacă puteți ajunge mai repede la corpul mult visat sau cum puteți fi mai sănătoși.

Ce este testarea ADN și genetică?

Nu trebuie să fii inginer în domeniul geneticii pentru a înțelege elementele de bază ale ADN-ului. Este „codul” vieții pe care îl conține aproape fiecare celulă vie. Testele genetice pot analiza ADN-ul foarte îndeaproape și, în același timp, pot dezvălui informații foarte importante nu numai despre sănătate, ci și despre stilul de viață al unei persoane.

ADN-ul este programul biologic din cadrul celulelor noastre.

Așa cum calculatoarele sunt compuse din părți individuale, la fel și organismul nostru este format din celule. Aceste părți sau celule individuale conțin informații care sunt utilizate pentru funcționarea lor corespunzătoare. Este genul de program respectat de o celulă. Iar acest „program” din organism se numește ADN. Vă puteți gândi la el ca la un fel de spirală răsucită care are trepte similare cu cele ale unei scări.

ADN-ul este compus din mai multe lanțuri mai mici, care sunt organizate în cromozomi. În total avem 23 de perechi, dintre care jumătate provin de la tată și cealaltă jumătate de la mamă. Una dintre aceste perechi determină genul unei persoane și probabil că știți deja că cromozomul XX este tipic pentru femei și XY pentru bărbați. Setul complet de cromozomi se numește genom și toată structura genetică a unui individ se numește genotip. [1–3]

Ce este ADN-ul?

Prin moștenirea structurii genetice de la părinți, este evident că le moștenim culoarea părului, a ochilor, sau chiar și grupa de sânge. Știați și că:

 • Dacă întindeți spirala ADN, lungimea acesteia este aproape egală cu distanța dintre pământ și soare dus-întors, de circa 600 de ori,
 • toate cunoștințele voastre, prieteni sau colegi au un ADN care este 99.9% identic cu al vostru,
 • iar ADN-ul cimpanzeilor este 98.7% identic cu ADN-ul uman
 • iar banana pe care tocmai ați mâncat-o are un ADN 41% identic cu cel al vostru. [4–5]

Genetica poate influența aproape fiecare aspect al vieții

Genele asigură o anumită condiție prealabilă pentru modul în care arătăm, la ce sport am putea avea succes sau care ar fi locul de muncă ideal. Asta nu înseamnă că doar din cauza genelor veți ajunge, să zicem, un angajat de birou obez, care nu iubește sportul sau un manager de top cu mușchi perfecți. Este vorba doar un anumit „design”, dar puteți lucra la el și îl puteți schimba după placul vostru. Mediul în care trăiți și stilul general de viață au, de asemenea, un impact uriaș asupra aspectului, poziției în societate sau stării fizice. Ca o chestiune de interes, influența mediului și a stilului de viață asupra funcționării genelor este cercetată de un domeniu științific numit epigenetică. [8-9]

Pe lângă faptul că genetica joacă un rol imporant în cum vă arată nasul, poate influența și modul în care organismul ”tolerează” sau metabolizează anumite substanțe cum ar fi cafeina, alcoolul sau medicamentele. Poate aveți o cunoștință care bea șase cafele pe zi și tot doarme ”ca un bebeluș” noaptea, iar voi beți un cappuccino slab după prânz și număratul oilor nu vă ajută să adormiți.

Multe alte mistere își găsesc explicația în micile variații la nivelul genelor, cum ar fi de ce unele persoane percep gustul coriandrului ca ” săpunul”, sau de ce un prieten se înroșește la față după primul pahar de vin. [10–11]

Ce influențează genetica?

Testele genetice pot depista o mutație genetică

Perfecțiunea nu există, nici măcar la nivel de ADN. Poate conține erori care sunt congenitale sau dobândite în timpul vieții din cauza mediului (de exemplu, fumatul, radiațiile UV). Doar o mică abatere, o schimbare în „programul” celulei și totul din viața unei persoane poate fi complet diferit. Bolile genetice cunoscute includ Fibroza Chistică sau Sindromul Down.

Testele genetice pot dezvălui modificări la nivelul ADN-ului. Acestea examinează cromozomii, genele și proteinele din care este format ADN-ul. Datorită acestui fapt, pot determina dacă un anumit individ are deja sau riscă să dezvolte o mutație genetică care stă la baza bolii.

Dacă este cazul, informațiile privind un defect genetic iminent sau în curs pot facilita procesul de găsire a unui tratament adecvat.

Aceste teste funcționează examinând una sau mai multe secvențe de ADN care pot fi responsabile pentru dezvoltarea unei boli sau, în funcție de cum sunt aranjate, de intoleranța la anumite alimente. Unele teste genetice pot testa chiar întreaga structură genetică sau genotipul. [6–7]

S-ar putea să vă intereseze aceste produse:

Testele genetice realizate la domiciliu experimentează o creștere spectaculoasă

O nutriție personalizată și un antrenament bazat pe teste genetice dau o nouă dimensiune planului „personalizat”. Oamenii sunt prin natură niște ființe curioase și, prin urmare, este clar că nu vor să rateze ocazia de a învăța cât mai mult despre originile lor, talentul înnăscut pentru diverse sporturi, dar și ceva despre nivelul de risc pentru anumite boli. Mulțumită testării genetice la domiciliu, acest lucru nu a fost niciodată mai ușor. Aceste teste nu sunt destinate diagnosticării sau tratamentului bolilor, ci furnizează informații utilizatorilor și depinde de ei cum tratează aceste informații. [12]

Ce puteți învăța din testarea genetică de acasă?

Testarea genetică la domiciliu vă oferă informații valoroase și recomandări specifice pentru a vă optimiza viața în mai multe moduri. S-ar putea să aflați că aveți predispoziții ereditare pentru dezvoltarea unei boli, iar acest lucru vă va face să puneți mai mult accent pe prevenire. Pe baza analizei ADN, veți primi recomandări specifice pe care le puteți aplica în stilul de viață. [13-14]

Ce aspecte ale vieții pot fi îmbunătățite cu ajutorul testelor genetice?

 • O dietă adecvată – rezultatele testelor genetice cu accent pe dietă vă pot ajuta cu recomandări specifice pentru modificări în dietă. Pe baza unei analize a modului în care organismul răspunde la aportul de nutrienți ai ADN-ului, este posibil să primiți recomandări pentru cantitatea și raportul de carbohidrați, proteine și grăsimi din dietă. Acest test genetic se concentrează adesea pe o analiză mai detaliată a genei ADIPOQ, ale cărei variații sunt asociate cu riscul obezității și, prin urmare, vă pot afecta succesul în a pierde în greutate.
La ce folosesc testele ADN realizate la domiciliu?
 • Alegerea unei activități sportive – ați încercat nenumărate tipuri de activități sportive și încă nu știți care vi se potrivește cel mai bine? Un test genetic la domiciliu vă poate direcționa către tipuri de activități sportive care să se potrivească cu structura voastră genetică. ADN-ul joacă un rol important în abilitățile voastre prestabilite la rezistență, sporturi de forță sau chiar flexibilitate. De exemplu, analiza genei COL5A1 evaluează cât de predispuși sunteți la spasme musculare cauzate de efort.
 • Aportul de vitamine și minerale – structura genetică a unei persoane influențează și metabolismul acestor micronutrienți. Pe baza analizei, puteți primi recomandări cu privire la cantitatea de vitamine și minerale importante pe care ar trebui să le consumați în mod optim.
 • Metabolismul nutrienților și al altor substanțeunele gene sunt responsabile pentru modul în care digerați, să zicem, glutenul sau lactoza și, investigând acest lucru, puteți descoperi intoleranța la anumite alimente, iar în funcție de rezultate, vă puteți adapta dieta. Există, de asemenea, teste pentru a evalua riscurile dependenței de alcool sau alte droguri. Ca o chestiune de interes, analiza genelor DQA1 și DQB1 determină riscul unei sensibilități crescute la gluten.
 • Starea de sănătate – anumite boli și tulburări de sănătate sunt asociate cu o mutație genetică specifică. Acestea sunt, de exemplu, anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer, boala Parkinson, boala celiacă sau bolile cardiace. De exemplu, descoperirea genei BRCA1 prezintă un risc crescut de dezvoltare de cancer de sân.
 • Originea – unele companii oferă posibilitatea de a vă testa originea. Acest lucru vă oferă informații, de exemplu, despre zona geografică în care au trăit strămoșii voștri și detalii despre originea voastră etnică. Vă puteți crea cu ușurință propriul arbore genealogic cu aceste informații.
 • Psihicul și somnul – unele teste pot dezvălui chiar și cât de sensibili sunteți la stres și să vă ajute să vă formați un regim optim de somn. Spre exemplu, evaluează o variantă a genei COMP, care influențează modul în care faceți față stresului.
 • Îngrijirea pielii – genele afectează starea pielii și modul în care îmbătrânim. Prin analiza genelor, veți afla ce schimbări în dieta sau îngrijirea pielii puteți face, pentru a vă menține pielea cât mai tânără posibil. Persoanele cu variații ale genei MMP1 sunt mai predispuse la o pierdere mai rapidă a elasticității pielii.
 • Test de paternitate- testele de acasă indică și dacă un bărbat este tatăl biologic al unui copil. [15]

Din motive de interes, pe piață puteți găsi și teste care vă vor dezvălui informații despre modul în care percepeți gustul și mirosul alimentelor și băuturilor. De asemenea, o analiză a ADN-ului vă poate dezvălui și dacă vă  plac dulciurile, broccoli sau ce tip de vin vă place cel mai mult. [16-18]

Cum funcționează testele ADN realizate acasă?

Cum se folosesc testele genetice realizate acasă și cum funcționează?

Când comandați acest test acasă, veți primi instrucțiuni și toate instrumentele necesare pentru prelevarea unei probe. De obicei,  proba se ia din partea interioară a obrajilor sau din salivă. După care această probă este trimisă la laborator conform instrucțiunilor, sau preluată de către un curier care o va duce la punctul de colectare. Acest lucru depinde de compania de la care ați achiziționat testul. După care așteptați rezultatele care vor veni fie prin poștă, e-mail sau aplicația de pe telefonul smartphone. Unele companii oferă chiar și consultații venite din partea  specialiștilor , care vă vor explica rezultatele în detaliu pentru a vă ajuta să faceți orice modificare recomandată.[19]

Testele genetice vă pot ajuta să găsiți calea spre corpul visat?

Există deja dovezi foarte convingătoare conform cărora unele boli cunoscute, cum ar fi diabetul, bolile cardiace și ale vaselor de sânge sau subțierea oaselor, sunt parțial influențate de gene. De asemenea, se pare că unele variații genetice pot afecta metabolismul anumitor nutrienți. Asta înseamnă că pot exista variații în aportul de nutrienți între indivizi. De exemplu, hemocromatoza ereditară cauzează depozitarea excesivă a fierului în organism și, prin urmare, aportul crescut al acestuia este extrem de toxic pentru persoanele cu această tulburare metabolică. [20]

Dacă încă „căutați” prin lumea nutriției și ați încercat deja toate direcțiile și dietele care există și încă nu vă puteți da seama care este cea „potrivită” pentru voi, testarea genetică vă poate ajuta. Pe baza unei evaluări a predispoziției genetice pentru metabolizarea nutrienților, cum ar fi proteinele, carbohidrații și grăsimile, puteți dezvolta un plan de nutriție personalizat, adaptat la genele voastre.

Ce sunt testele ADN de acasă?

Nutrigenomica este destinată unei nutriții personalizate

Nutrigenomica este specializată în asocierea dintre gene, nutriție și sănătate. Prezintă modul în care corpul uman răspunde la consumul de alimente sau băuturi și cum să folosească aceste informații pentru a optimiza starea de sănătate. Unii s-ar putea simți confortabil cu abordarea standard, care include recomandări generale, dar există și persoane pentru care un plan personalizat poate îmbunătăți semnificativ modul de cooperare, motivația și, prin urmare, rezultatele generale. [21]

Ce înseamnă o nutriție personalizată?

Recomandările bazate pe nutrigenomică pot fi respectate mai îndeaproape

Pentru majoritatea oamenilor, este suficientă o recomandare generală pentru o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, o ajustare a dietei bazată pe aceste sugestii de modificare poate să nu se potrivească tuturor și nu toată lumea să obțină rezultatele dorite. După cum am menționat mai sus, genetica joacă un rol în modul în care organismul metabolizează anumiți nutrienți. Acest lucru explică de ce cineva își „permite” să consume mai multe grăsimi, menținând în același timp un nivel sănătos de colesterol și  de alți indicatori care determină riscul apariției bolilor cardiovasculare. Pot fi necesare diferențe mari într-un raport nutrițional adecvat. Poate pentru voi este ideal să aveți 60% carbohidrați în dietă, în timp ce un prieten 40%.[22]

Dacă vreți să aflați mai multe despre o dietă sănătoasă, citiți articolul Ce înseamnă o dietă sănătoasă și cum să învățați să mâncați sănătos?

Probabil știți deja că obezitatea sau supraponderalitatea sunt deseori legate nu numai de stilul de viață, ci și de structura genetică. Există unele variații genetice (rs1558902) care sunt asociate cu riscul de a dezvolta obezitate. Și cei cu această genă au fost invitați să participe la studiu, care a durat 2 ani. Participanții au fost cântăriți la început, s-a efectuat o examinare fizică amănunțit și s-a recomandat un plan de dietă. Au fost împărțiți în patru grupuri și fiecare grup a primit câte o dietă diferită, cu raporturi nutritive diferite. Un rezultat interesant al studiului a fost că participanții cu o variație a genei rs1558902 au avut rezultate mai bune (reduceri mai mari în greutate și grăsimi) urmând o dietă bogată în proteine decât alți subiecți testați care nu au avut această variație. Acesta ar putea fi un indiciu că genele pot afecta modul în care organismul răspunde la modificările aduse în dietă. [23]

Un alt studiu a analizat dacă propunerile specifice pentru modificările dietetice rezultate în urma testării genetice au avut un impact mai mare asupra acelor care le-au urmat, decât recomandările generale obișnuite. Drept rezultat, s-a constatat că grupul de participanți care a primit o recomandare personalizată pe baza unui test genetic au fost mai motivați și au făcut modificări mai mari comparativ cu grupul care nu a făcut teste genetice. Rezultate asemănătoare au fost obținute într-un studiu conform căruia modificările dietetice recomandate pentru a pierde în greutate au fost mai bine respectate pe termen lung la persoanele care au primit un plan dezvoltat cu ajutorul nutrigenomicii. [24-25]

Cum influențează ADN-ul dieta?

Cum pot afecta genele dieta?

 • gustul pentru mâncare
 • aport adecvat de energie
 • aport ideal de macronutrienți- proteine, grăsimi și carbohidrați
 • metabolismul și depunerea grăsimii
 • metabolismul vitaminelor și mineralelor
 • compoziția microbiomului – microorganisme benefice care trăiesc în intestinul gros [26]

Testările genetice de acasă pot avea riscuri?

Testarea genetică acasă se face cel mai adesea cu prelevare din salivă sau din partea interioară a obrajilor, astfel încât riscurile de deteriorare a sănătății fizice sunt minime. Dar este important să rețineți faptul că nu trebuie să considerați rezultatele sfinte, ci ca pe singurul adevăr. Aceste teste sunt încă în dezvoltare și este posibil să nu țină cont de stilul vostru de viață și de mediul în care trăiți. Aceștia sunt factori despre care știm deja că au un efect incontestabil asupra vieții. Gândiți-vă la rezultatele testelor genetice mai mult ca la o altă piesă din puzzle, sau ca la niște informații care vă vor ajuta să faceți alegeri mai bune și mai informate, care pot avea un impact mare asupra calității vieții pe termen lung. [27]

Ce trebuie să rețineți?

Genetica are un impact uriaș asupra sănătății umane. Afectează chiar și modul în care arătați, ce sport vi se potrivește sau modul în care organismul tolerează cafeina. Pe baza testelor genetice la domiciliu, pot fi obținute informații valoroase care vă pot ajuta să vă optimizați stilul de viață și să vă ușurați traseul spre atingerea obiectivelor. Potrivit unor studii, persoanele care au primit recomandări pe baza testelor genetice sunt mai motivate să le urmeze și să-și îmbunătățească stilul de viață. O dietă personalizată și un plan de antrenament pot fi astfel o soluție ideală pentru cei care până acum nu au văzut rezultate cu metode obișnuite.

Ați auzit vreodată de testările genetice de acasă sau de o dietă personalizată în baza ADN-ului? Împărtășiți-ne părerea voastră, iar dacă v-a plăcut articolul, dați un share și prietenilor.

Surse:

[1] QGEN.Co je součástí genetiky. – https://www.qgen.cz/co-je-dna-a-genetika

[2] Healthline. What Is DNA? Structure, Function, Pictures & Facts. – https://www.healthline.com/health/what-is-dna

[3] Science. DNA, explained. – https://www.nationalgeographic.com/science/article/dna-deoxyribonucleic-acid

[4] Ancestry Blog. 6 Weird But True Facts About DNA. – https://blogs.ancestry.com/cm/weird-but-true-facts-about-dna/

[5] Helmenstine, A. DNA Facts—Fun Facts About DNA. – https://sciencenotes.org/20-dna-facts-fun-facts-about-dna/

[6] MedlinePlus Genetics. What do the results of direct-to-consumer genetic testing mean?– https://medlineplus.gov/genetics/understanding/dtcgenetictesting/dtcresults/

[7] Genetic Testing FAQ. Genome.Gov. – https://www.genome.gov/FAQ/Genetic-Testing

[8] CDC. What is Epigenetics? – https://www.cdc.gov/genomics/disease/epigenetics.htm

[9] Conn, C. A., Vaughan, R. A., & Garver, W. S. (2013). Nutritional Genetics and Energy Metabolism in Human Obesity ]https://doi.org/10.1007/s13668-013-0046-2]

[10] Coffee Doesn’t Give You the Jitters, Alcohol Makes You Blush: Thank Your Genes | Breakthroughs. – https://www.breakthroughs.com/foundations-science/coffee-doesn%E2%80%99t-give-you-jitters-alcohol-makes-you-blush-thank-your-genes

[11] Science. Do you love or loathe coffee? Your genes may be to blame. – https://www.nationalgeographic.com/science/article/news-daylight-saving-time-coffee-caffeine-genes-dna

[12] Michigan Medicine. At-Home Genetic – https://www.uofmhealth.org/health-library/abr9110

[13] MedlinePlus Genetics. What kinds of direct-to-consumer genetic tests are available – https://medlineplus.gov/genetics/understanding/dtcgenetictesting/dtctesttypes/

[14] CDC. Genetic Testing. – https://www.cdc.gov/genomics/gtesting/genetic_testing.htm

[15] GenePlanet. – https://geneplanet.com/eu

[16] The Role of Genetics in Food Taste and Smells – https://www.eatright.org/food/nutrition/healthy-eating/the-role-of-genetics-in-food-taste-and-smells

[17] MedlinePlus Genetics. What kinds of direct-to-consumer genetic tests are available?– https://medlineplus.gov/genetics/understanding/dtcgenetictesting/dtctesttypes/

[18] Harvard Health. Should you get a home genetic test? – https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-get-a-home-genetic-test

[19] Michigan Medicine. At-Home Genetic .– https://www.uofmhealth.org/health-library/abr9110

[20] STOVER, P. J., & CAUDILL, M. A. Genetic and Epigenetic Contributions to Human Nutrition and Health: Managing Genome–Diet Interactions. – https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.06.430

[21] Clevel, K. K. K. is the lead dietitian at, Wellness, C., Clevel, P. M. in, author, O. S. is a best-selling, & Dietitian, A. A. W. (b.r.). Do DNA-based diets work? – https://www.today.com/health/do-personalized-diets-work-t183387

[22] Protein, Carbs, and Fat: How DNA Affects Macros in Your Diet – https://www.issaonline.com/blog/index.cfm/2020/protein-carbs-and-fat-how-dna-affects-macros-in-your-diet

[23] Zhang, X., Qi, Q., Zhang, C., Smith, S. R., Hu, F. B., Sacks, F. M., Bray, G. A., & Qi, L. FTO genotype and 2-year change in body composition and fat distribution in response to weight-loss diets: The POUNDS LOST Trial. – https://doi.org/10.2337/db11-1799

[24] Nielsen, D. E., & El-Sohemy, A. Disclosure of Genetic Information and Change in Dietary Intake: A Randomized Controlled Trial. – https://doi.org/10.1371/journal.pone.0112665

[25] Horne, J., Gilliland, J., O’Connor, C., Seabrook, J., & Madill, J. Enhanced long-term dietary change and adherence in a nutrigenomics-guided lifestyle intervention compared to a population-based (GLB/DPP) lifestyle intervention for weight management: Results from the NOW randomised controlled trial.– https://doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000073

[26] The Future of Nutrigenomics—Today’s Dietitian Magazine. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/1017p30.shtml

[27] Genetic testing—Mayo Clinic. – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/genetic-testing/about/pac-20384827