Nootropice pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului și a memoriei, pe care trebuie să le cunoașteți

Nootropice pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului și a memoriei, pe care trebuie să le cunoașteți

Cafeaua, ceaiul verde și creatina vă pot ajuta să vă simțiți mai bine nu doar fizic, dar și psihic. Acestea fac parte din categoria nootropicelor – substanțe care susțin funcțiile cognitive ale creierului. Aflați ce sunt nootropicele, modul lor de funcționare, dar și substanțele care ne fac să „gândim mai bine”.

Ce sunt nootropicele?

Termenul de nootropice sau „smart drugs” este utilizat pentru substanțele naturale sau sintetice care au capacitatea de a îmbunătăți funcțiille creierului. În spatele misterioasei denumiri se află o combinație de două cuvinte grecești „noos” – care înseamnă „minte” și „tropein” – care înseamnă „către”. Literalmente sunt suplimente, care vizează buna funcționare a minții noastre. [1] [2] [3]

Nootropicele sunt în prezent o categorie populară de suplimente, dar istoria lor este mai veche decât credeți. În spatele introducerii acestui termen se află chimistul și psihologul român Corneliu Giurgea. Dr. Giurgea l-a pus în practică în timpul cercetării piracetamului, un stimulent pentru creier. Vorbim aici despre perioada de la mijlocul anilor ’60 și începutul anilor ’70. Astăzi, nootropicele includ orice substanță care îmbunătățește activitatea creierului. Poate că este doar o poveste, dar Corneliu Giurgea a încercat inițial să găsească tablete pentru somn. Uneori, în știință, se întâmplă ca cercetătorul să ajungă în cele din urmă în altă parte. În acest caz, cu invenția piracetamului. [4] [5]

Nootropicele includ nu numai medicamente sintetice, dar și extracte din plante care pot îmbunătăți „capacitatea de a învăța” sau rezistența la leziunile cerebrale. Printre nootropice putem include și frunze de coca sau ginkgo biloba, pe care strămoșii noștri le-au utilizat mulți ani. Sigur nici nu au bănuit că acestea erau nootropice naturale. Pentru ca substanțele să fie denumite nootropice, Dr. Giurgea a stabilit mai multe condiții. Potrivit acestuia, aceste substanțe ar trebui să aibă următoarele specificații [5] [6]:

 • să îmbunătățească memoria,
 • să protejeze creierul de leziunile fizice sau chimice,
 • să îmbunătățească comportamentul în condiții negative
 • să îmbunătățească mecanismele tonice de control cortical / subcortical
 • să prezinte un profil scăzut de toxicitate și de efecte secundare.
Nootropice - ce sunt?

În prezent, nootropicele sunt tipuri importante de suplimente, care sunt foarte populare pentru efectul lor. Abordarea Dr. Giurgea legată de nootropice, ca mijloc de îmbunătățire a funcției creierului, este surprinsă perfect de citatul său [7]:

„Omul nu va aştepta pasiv milioane de ani până când evoluţia să îl înzestreze cu un creier mai bun”. El va participa direct, deschis și conștient la evoluție.”

Cum funcționează nootropicele?

Nootropicele includ medicamente sintetice eliberate pe bază de rețetă, precum și diverse plante. Acestea sunt substanțe diferite, astfel încât și efectul lor asupra creierului diferă. În general, se presupune că nootropicele au funcția de a proteja neuronii împotriva deteriorării cauzate de îmbătrânire sau toxine. În plus, se crede că îmbunătățesc funcțiile creierului prin creșterea fluxului sanguin și a oxigenului către creier. Cele mai eficiente nootropice includ amfetaminele Ritalin și Adderall. Dacă cuvântul „amfetamină” ne face să se gândim la un drog, atunci în acest caz vorbim despre două medicamente oficiale. Capacitatea lor este de a crește nivelul de dopamină din creier. Dopamina este un neurotransmițător cu funcția de reglare a energiei, a atenției și a stării de veghe. Ambele medicamente sunt utilizate pentru tratamentul tulburării ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), o boală asociată cu deficitul de atenție. [3] [4]

Nootropicele - cum funcționează?

Deși creierul este un organ mic, este foarte complex în activitatea sa. Creierul uman diferă de creierul altor mamifere prin cortexul său dezvoltat.Reprezintă 80% din creier și conține până la 100 de miliarde de neuroni. În cazul unor nootropice, mecanismele lor de acțiune asupra creierului sunt clare, dar în același timp efectele cognitive finale nu sunt clare. Știința nu are încă toate răspunsurile. Deși cercetarea a confirmat în unele cazuri îmbunătățiri ale funcțiilor cognitive, oamenii de știință nu știu exact „cum fac nootropicele acest lucru” și doar presupun cum funcționează. [8]

Prin urmare, prezentăm mecanismele posibile ale funcționării nootropicelor [8]:

 1. Energie pentru creier – mușchii și alte țesuturi au nevoie de energie pentru a funcționa, iar creierul nu face excepție. Deficitul de energie poate provoca oboseală mentală și așa-numita „ceață cerebrală”. Nootropicele susțin creierul prin creșterea aportului de oxigen și nutrienți sau prin susținerea transferului acizilor grași în celule.
 2. Substanțe chimice din creier – informațiile se transmit de la neuron la neuron cu ajutorul neutrotransmițătorilor, substanțe chimice caretransmit informația, până când apare „rezultatul” cognitiv. Acestea includ dopamina, acetilcolina, adrenalina sau, de exemplu, GABA. Nootropicele pot promova sensibilitatea receptorilor, sinteza neurotransmițătorilor sau furnizarea de precursori chimici.
 3. Fluxul sanguin cerebral – pe lângă furnizarea de substanțe nutritive pentru buna funcționare a creierului, extracția neurotoxinelor care afectează creierul este, de asemenea, o componentă importantă. Nootropicele pot promova fluxul prin activarea oxidului nitric și relaxarea vaselor de sânge, sau prin reducerea leziunilor oxidative și de homocisteină a vaselor de sânge.
 4. Unde cerebrale – creierul generează activitate electrică și undele cerebrale au frecvențe diferite, care se reflectă în starea mentală. Unele nootropice pot crește anumite unde cerebrale, de exemplu L-teanina.
 5. Protejarea neuronilor – radicalii liberi afectează, de asemenea, funcțiile creierului. Nootropicele pot proteja creierul, de exemplu prin creșterea capacității antioxidante a creierului sau prin eliminarea neurotoxinelor din țesutul cerebral.
 6. Regenerarea creierului – odată cu vârsta, activitatea creierului scade, dar creierul este capabil să se regenereze. Anumite nootropice pot promova neuroregenerarea, de exemplu prin furnizarea de componente neuronale sau menținerea flexibilității membranei celulare a creierului.

Cele mai cunoscute nootropice

Pe lângă informațiile generale despre nootropice, am selectat câteva exemple, pe care poate le cunoașteți sau ar trebui să le cunoașteți. Poate nici bănuiți și consumați unele dintre ele, ceea ce vă susține abilitățile cognitive.

În general, putem împărți nootropicele în sintetice și naturale. Cele sintetice includ, de exemplu, piracetam, modafinil, metilfenidat sauamfetamine. Sunt benefice pentru îmbunătățirea proceselor mentale, dar pot fi însoțite și de efecte secundare. Metilfenidatul (Ritalin) și amfetaminele (Adderall) sunt utilizate pentru tratamentul ADHD, dar sunt asociate și cu dependență, insomnie sau halucinații și amețeli. Modafinil(Provigil) este un stimulent pentru îmbunătățirea atenției și este utilizat, de exemplu, în narcolepsie. Modifică nivelul neurotransmițătorilor din creier și nu este clar, care pot fi consecințele utilizării pe termen lung. Un alt nootropic sintetic este piracetamul, unele cercetări i-au arătat efectul, dar din păcate lipsesc studiile care să susțină importanța acestuia. De asemenea, trebuie adăugat că Ritalin, Adderall și Provigil sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă. Scopul acestui articol este de a oferi o imagine de ansamblu, dar cu siguranță veți fi mai interesați de nootropicele disponibile fără rețetă. [1] [2] [9]

Cafeina

Și cafeina face parte din categoria nootropicelor, deoarece sporește atenția, dar reduce timpul de reacție. Cafeina care se regăsește în cafea sau ceai este un stimulent, care este un factor foarte decisiv pe lângă gust și alte beneficii. Efectele sale au fost definite în mai multe studii, incluzând o atenție sporită, vigilență, performanță cognitivă și îmbunătățirea dispoziției. Poate că nu știați, dar cafeina influențează activitatea mai multor neurotransmițători – GABA, dopamină, serotonină, norepinefrină, dar și acetilcolină. Datorită acestei abilități, cafeaua permite creierului să funcționeze și, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit. Dar nu exagerați, FDA nu recomandă oamenilor să consume mai mult de 400 mg, adică aproximativ 4-5 cești de cafea. Cu toate acestea, pe lângă băuturile convenționale cu cafeină, pe piață se găsește și sub formă de tablete. [1] [2] [10] [11]

Efectele cafeinei

Efectele pe care cafeina le are asupra sănătății au fost și sunt obiectul mai multor studii. Astfel s-a constata: cafeina poate reduce semnificativ timpul de reacție în sarcinile de selecție vizuală sau audio. O îmbunătățire a fost observată în cazul utilizării unei cantități începând de la 32 mg până la 600 mg de cafeină. În ceea ce privește efectele asupra dispoziției, o doză de 200-250 mg poate îmbunătăți starea de spirit până la 3 ore. Însă, capacitatea cheie a cafelei este de a îmbunătăți atenția și de a reduce somnolența. Chiar și 100 mg de cafeină pot întârzia apariția somnului și 300 mg îmbunătățesc atenția unei persoane odihnite, dar și cu o lipsă parțială de somn. Fie că preferați cafeaua, ceaiul sau alte surse de cafeină, cafeaua vă poate pune pe picioare dimineața și vă poate ușura responsabilitățile de zi cu zi. [12]

Doriți să aflați mai multe despre cafea sau cofeină și efectele sale? Citiți articolul nostru – Cafeina și efectele acesteia asupra performanței sportive.

Ginkgo biloba

Poate că nu știați, dar ginkgo este un arbore și chiar unul dintre cei mai vechi din lume. Este originar din Japonia, China și Coreea și este o sursă de flavonoide și terpenoide, care sunt clasificate drept antioxidanți capabili să protejeze celulele de stresul oxidativ. Extractele frunzelor sunt, de asemenea, considerate benefice pentru funcțiile creierului. Potrivit cercetărilor, suplimentarea cu ginkgo biloba are efecte asupra îmbunătățirii proceselor mentale și a memoriei în cazul vârstnicilor. În plus, poate fi benefic și pentru „cei mai tineri”, de exemplu în situațiile stresante. Ginkgo Biloba reduce nivelul de cortizol și tensiunea arterială crescută din cauza stresului. În prezent ginkgo biloba se găsește separat sau ca o componentă în mai multe suplimente nutritive, iar efectele sale au făcut obiectul mai multor studii. [1] [2] [13]

Ginkgo este un nootropic

Importanța plantei ginkgo biloba în acest domeniu a fost demonstrată de mai multe studii. Face parte din substanțele utilizate în tratamentul mai multorboli degenerative, de exemplu boala Alzheimer sau bolile cerebrovasculare. Scopul nu este de a recomanda efectul ginkgo bilobei doar persoanelor în vârstă, extractul de frunze este popular în Europa și Statele Unite pentru reducerea deteriorării cognitive legate de vârstă. Prin urmare, dacă sunteți în căutarea unui mod natural de a susține activitatea creierului, încercați ginkgo. În același timp, poate v-am dat un sfat de cadou de Crăciun pentru un bunic sau străbunic. [14] [15]

L-teanima

Ceaiul verde este o sursă excepțională de cofeină, dar și a unui alt ingredient interesant – L-teanina. În capitolul anterior despre posibile mecanisme ale funcționării nootropicelor, am abordat și undele cerebrale. Această proprietate este legată de rezultatele unui studiu din 2016, care indică capacitatea potențială a L-teaninei de a crește nivelul undelor alfa din creier. Dacă acest lucru nu vă spune nimic, atunci este vorba de unde, care contribuie la o stare mentală de veghe și în același timp liniștită. [2] [16]

Efectele L-teaninei

L-teanina este în esență un aminoacid neesențial cu efecte relaxante, dar și cu capacitatea de a reduce percepția stresului și de a îmbunătăți atenția. Interesant este că nu are efect sedativ și alături de cafeină, are capacitatea de a îmbunătăți atenția și funcțiile cognitive. Prin urmare ceaiul verde nu este doar o băutură delicioasă, dar și un nootropic natural. [17]

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre ceaiul verde și beneficiile sale, citiți articolul nostru – 8 efecte pozitive ale ceaiului verde pentru sănătatea sportivilor.

Creatină

Creatina este un supliment popular și se regăsește ân organismul nostru. Pe lângă capacitatea de a susține creșterea musculară, acest aminoacid are și efecte asupra creierului. Potrivit cercetărilor, creatina poate îmbunătăți memoria pe termen scurt și capacitatea de a gândi. Un aport de 5 g de creatină pe zi este sigur, chiar și în cazul consumului pe termen lung. Dacă creatina este unul din suplimentele pe care le consumați, tocmai ați observat un alt efect pozitiv care nu este asociat cu creșterea musculară. [1]

Nu cunoașteți creatina și efectele sale încă? Puteți afla tot ce aveți nevoie din articolul – Tot ce trebuie să știți despre creatină și formele acesteia.

Colină

Ați auzit de ginkgo biloba, cafeină și creatină, dar nu ați auzit încă de colină? Acest lucru este posibil, deoarece este un nutrient relativ recent descoperit, care a fost recunoscut oficial ca nutrient necesar abia în anul 1998. Este una dintre vitaminele complexului B, deoarece este similară acestora, dar colina nu este o vitamină. O puteți găsi în mai multe alimente, cum ar fi legumele, nucile și ouăle. Colina este benefică pentru ficat,deoarece reduce steatoza hepatică și, desigur, pentru efectele sale asupra funcțiilor cognitive. Cercetările sugerează importanța colinei în îmbunătățirea funcțiilor creierului – inclusiv memoria și procesarea informațiilor. În plus, utilizarea colinei a dus la progresia memoriei pe termen scurt și lung la vârstnici. Deși relativ nouă, colina este importantă pentru creier, ficat, mușchi și metabolism. Deși deficiența sa este rară, acest lucru nu înseamnă că nu este necesar să se acorde atenție aportului adecvat din dietă sau sub formă de suplimente nutritive. [9] [18] [19] [20]

Ginseng

Este posibil ca denumirea Panax ginseng să nu vă spună prea multe, dar ginseng nu este una dintre denumirile necunoscute. Rădăcina sa face parte din medicina tradițională chineză, dar este și subiectul cercetărilor moderne. Pe lângă efectele sale asupra creierului, este un potențial antioxidant, îmbunătățește funcționarea imunității, crește nivelul de energie și are și efecte asupra disfuncției erectile. Există 2 tipuri de ginseng – american(Panax quinquefolius) și asiatic (Panax ginseng). Efectul ginsengului „asiatic” în domeniul funcțiilor mentale a făcut obiectul mai multor cercetări și este important pentru îmbunătățirea performanței mentale, a senzației de liniște sau a dispoziției. Aportul de 200 – 400 mg reduce oboseala creierului și îmbunătățește performanța calculelor matematice în gând. Dezavantajul ginsengului este interacțiunea sa cu alte medicamente, de aceea este recomandat să consultați un medic în privința utilizării acestuia. În plus, organismul poate dezvolta o toleranță la ginseng, astfel încât utilizarea sa pe termen lung ar putea reduce efectele menționate. [1] [2] [21] [22]

Efectele ginsengului

Nootropicele includ mai mult de 6 exemple pe care le-am prezentat în acest capitol. În încheiere, v-am pregătit o listă cu o scurtă descriere a altor nootropice la fel de interesante [1] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32]:

 • Guarana – este una dintre sursele naturale de cofeină și, în comparație cu cafeaua, veți găsi de 2 ori mai multă cofeină în semințele de guarana decât în boabele de cafea. Cofeina conținută în guarana se numește guaranina și, potrivit cercetărilor, guarana îmbunătățește memoria de lucru, capacitatea de a lua decizii, dar și îndeplinirea sarcinilor.
 • 5-HTP – este un aminoacid și un produs secundar al unui alt aminoacid – triptofan. În corp se transformă în serotonină, ceea ce îmbunătățește starea de spirit, somnul și pofta de mâncare. Îl puteți găsi și sub forma unui supliment nutritiv, deoarece se produce din semințele plantei Griffonia Simplicifolia.
 • Curcumina – este o componentă a turmericului, un condiment popular în special în India. Curcumina este, de asemenea, un tonic cerebral și antioxidant cu capacitatea de a promova concentrarea și memoria. În plus, crește nivelul de dopamină și serotonină și are ca efect îmbunătățirea stării de spirit, a energiei sau a capacității de a rezolva problemele.
 • Acetil L-carnitină – este una dintre formele carnitinei. Acest aminoacid este important pentru producerea acetilcolinei – un neurotransmițător necesar pentru memorie și învățare. De asemenea, susține procesele cerebrale, atenția, creativitatea, memoria pe termen scurt și pe termen lung, dar și fluența verbală. Printre altele, acetil L-Carnitină este și un antioxidant care protejează creierul
 • Ashwagandhaashwagandha, probabil datorită reducerii nivelului de cortizol, reușește să atenueze sentimentele de anxietate și stres. Face parte din medicina ayurvedică și are capacitatea de combate inflamațiile din creier.
 • Rhodiola rosea – este o plantă cu proprietăți adaptogene și cu efecte benefice asupra creativității, anxietății, dispoziției sau memoriei pe termen scurt. Rhodiola Rosea a fost cunoscută cândva mai ales în țările scandinave și în Rusia. Rezultatele cercetării sugerează importanța rhodiolei pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului și, de asemenea, pentru reducerea oboselii.
 • Resveratrol – este considerat eficient în prevenirea deteriorării hipocampului, care este asociat cu memoria. Puteți găsi acest antioxidant în coaja fructelor roșii și violete, cum ar fi strugurii și zmeura. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida pe deplin efectele resveratrolului, dar descoperirile până în prezent sugerează îmbunătățirea funcției creierului și a memoriei.
 • GABA – cu denumirea completă de acid gamma-amino butiric se găsește în mod natural în organism și este produs în creier. Este un neurotransmițător cu capacitatea de a reduce activitatea neuronilor din creier și SNC, rezultând mai puțin stres, liniște și o dispoziție mai echilibrată. GABA se găsește pe piață sub forma unui supliment separat, dar îl puteți regăsi în ceai verde sau negru. În plus, îi puteți influența activitatea consumând ginseng american, sau L-arginină.

S-ar putea să vă intereseze aceste produse:

Nootropicele și sportivii

Sporturile de anduranță nu țin doar de antrenamentele fizice, ci si de o minte „puternică”, aceasta fiind un instrument imaginar pentru depășirea limitelor personale. Necesită concentrare, energie mentală și motivație. Nootropicele sunt o alegere potrivită pentru a susține rezultatele și funcțiile cognitive. Nootropicele includ, de exemplu, Rhodiola rosea, L-teanina, N-acetil L-tirosina și fosfatidilserina. Dacă faceți sport și trebuie să vă susțineți performanța, încercați unul nootropicele pentru a vă îmbunătăți concentrarea, starea de spirit și, în același timp, rezultatele. [33]

Nootropicele și sportivii

Nootropicele și jocurile pe computer

strategie și multe alte funcții cognitive. Jucătorii petrec adesea ore întregi în fața calculatorului și își îmbunătățesc abilitățile. Nootropicele pot fi de ajutor pentru a îmbunătăți performanța jucătorilor, deoarece unele dintre ele susțin funcțiile cognitive menționate. Sunteți un jucător și doriți să vă duceți „skill-urile” la următorul nivel? L-teanina, Rhodiola rosea, Bacopa Monnieri sau L-acetil L-tirozina vă pot ajuta în acest sens. Fie că sunteți un jucător profesionist sau pur și simplu jucați în timpul liber, nootropicele sunt suplimente nutritive utile pentru performanțe și mai bune. [34]

Nootropicele și jocurile pe computer

Nootropicele sunt substanțe naturale sau sintetice care au efecte pozitive asupra funcțiilor cognitive. Prin aportul lor, susțineți gândirea și memoria. Acestea includ cafeaua, ceaiul verde sau ginkgo biloba. Sperăm că atras atenția cu acest articol. Doriți ca și prietenii voștri să afle despre nootropice?Atunci nu ezitați și susțineți articolul cu un share.

Surse:

[1] Erica Julson - The 14 Best Nootropics and Smart Drugs Reviewed – https://www.healthline.com/nutrition/nootropics

[2] Jennifer Berry - What are nootropics (smart drugs)? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/326379

[3] Nootropics – https://www.psychologytoday.com/intl/basics/nootropics

[4] What are Nootropics? – https://www.flordishealth.com/health-insights/natural-medicine/what-are-nootropics2/

[5] Kathi Head - What Is A Nootropic and Where Do Nootropics Come From? – https://www.thorne.com/take-5-daily/article/what-is-a-nootropic-and-where-do-nootropics-come-from

[6] Maddy Jenner - When Were Nootropics First Discovered and What Are They? – https://monq.com/eo/nootropics/when-were-nootropics-first-discovered-and-what-are-they/

[7] History of Nootropics – https://nootroo.com/history-of-nootropics/

[8] Ramon Velazquez - How Do Nootropics Work? Many Pathways to Whole-Brain Optimization – https://www.mindlabpro.com/blogs/nootropics/how-nootropics-work

[9] Michelle Polizzi - 8 Natural Nootropics to Improve Intelligence, Memory, and Focus – https://biostrap.com/blog/natural-nootropics/

[10] Dave Wright - Nootropics vs. Coffee - Which is More Sustainable for Cognition? – https://www.mindlabpro.com/blogs/nootropics/nootropics-vs-coffee

[11] IOM (Institute of Medicine) - Caffeine in food and dietary supplements: Examining safety: Workshop summary. - Caffeine Effects on the Central Nervous System and Behavioral Effects Associated with Caffeine Consumption – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202225/

[12] David M.Penetar, Una McCann, David Thorne, Aline Schelling, Cynthia Galinski, Helen Sing, Maria Thomas, Gregory Belenky - Effects of Caffeine on Cognitive Performance, Mood, and Alertness in Sleep-Deprived Humans - Food Components to Enhance Performance: An Evaluation of Potential Performance-Enhancing Food Components for Operational Rations.- Effects of Caffeine on Cognitive Performance, Mood, and Alertness in Sleep-Deprived Humans - – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209050/

[13] Joseph Nordqvist - Health benefits of Gingko biloba – https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105

[14] R. B. Silberstein, A. Pipingas, J. Song, D. A. Camfield, P. J. Nathan, C. Stough - Examining Brain-Cognition Effects of Ginkgo Biloba Extract: Brain Activation in the Left Temporal and Left Prefrontal Cortex in an Object Working Memory Task – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166615/

[15] Wei Zuo, Feng Yan, Bo Zhang, Jiantao Li, Dan Mei - Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases - – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/

[16] Barbara Brody - What Are Nootropics? – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/nootropics-smart-drugs-overview#1

[17] Kamal Patel - Theanine – https://examine.com/supplements/theanine/

[18] Jamie Eske - Everything you need to know about choline – https://www.medicalnewstoday.com/articles/327117

[19] Mary Jane Brown - What Is Choline? An Essential Nutrient With Many Benefits – https://www.healthline.com/nutrition/what-is-choline

[20] Kamal Patel - Choline – https://examine.com/supplements/choline/

[21] Ginseng Supplements – https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-ginseng#1

[22] Arlene Semeco - 7 Proven Health Benefits of Ginseng – https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits

[23] Helen West - The 10 Best Nootropic Supplements to Boost Brain Power – https://www.healthline.com/nutrition/best-nootropic-brain-supplements

[24] How to Use Nootropics for Social Interactions – https://www.psychologytoday.com/us/blog/engineering-cognitive-experience/201912/how-use-nootropics-social-interactions

[25] Deane Alban - 22 Best Natural Nootropic Supplements – https://bebrainfit.com/natural-nootropic-supplements/

[26] Popular List of Nootropics – http://themindguild.com/popular-list-of-nootropics/

[27] The 5 Most Science-Backed Nootropics for Energy – https://www.psychologytoday.com/us/blog/experience-engineering/201912/the-5-most-science-backed-nootropics-energy

[28] The 5 Most Science-Backed Nootropics for Short-Term Memory – https://www.psychologytoday.com/ca/blog/experience-engineering/202002/the-5-most-science-backed-nootropics-short-term-memory

[29] 7 Nootropics That Will Actually Make Your Life Better – https://www.fairmemesorfoul.com/7-nootropics-that-will-actually-make-your-life-better/

[30] 5-HTP – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-794/5-htp

[31] Fanaras Konstantinos, Reinhard Heun - The effects of Guarana (Paullinia cupana) supplementation on the cognitive performance of young healthy adults – a Systematic Review – https://content.sciendo.com/configurable/contentpage/journals$002fgp$002f2$002f2$002farticle-p171.xml

[32] Michael J Breus - 3 Amazing Benefits of GABA – https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba

[33] Dave Wright - Nootropics for Endurance - Start Strong and Finish Strong With These Cognitive Enhancers – https://www.mindlabpro.com/blogs/nootropics/nootropics-endurance

[34] Ramon Velazquez - Nootropics for Gamers – Level Up Your Gaming with Cognitive Enhancers – https://www.mindlabpro.com/blogs/nootropics/nootropics-gamers-gaming

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *