Autentificare

Pot transforma grăsimea în mușchi?

Transformarea grăsimii în mușchi reprezintă un concept destul de des întâlnit pe rețelele de socializare din lumea fitness-ului, fără prea multe explicații despre procesul în sine.

Originea acestui proces este necunoscută și cel mai probabil a fost folosită ca și metaforă pentru a descrie termenul de „a fi în formă”, interpretat însă greșit. În orice caz, aceasta convingere a supraviețuit până în ziua de azi. Și, ca sa vă dăm răspunsul și să nu vă mai ținem pe jar, NU. Nu puteți transforma grăsimea în mușchi. Dar puteți arde grăsimea și construi masa musculară, în circumstanțe potrivite.

Pot transforma grăsimea în mușchi?

Care este motivul?

Grăsimea și musculatura sunt „compuși” bioactivi total diferiți din punct de vedere fiziologic, grăsimea fiind compusă, în mare parte, din trigliceride. Mușchii, pe de altă parte, ca și structura, sunt alcătuiti din miofibrile, care la rândul lor conțin unități mai mici, denumite miofilamente contractile, de natură proteică (actina și miozina) dar și nitrogen (utilzat în contracția musculară).

Pe scurt, grăsimea și mușchiul sunt țesuturi total diferite și nu au capacitatea de a se transforma dintr-una în alta. Dar, de multe ori, aceasta afirmație cum că poți transforma grăsimea în mușchi aduce în discutie o altă întrebare importantă: este posibil să slăbesc și să pun masă musculară în același timp?

Poți transforma grăsime în mușchi?

Ideal este să ne concentrăm ori pe una, ori pe cealaltă, deoarece ele reprezintă procese total opuse. Pentru a arde grăsime, este avantajos să fim într-o stare catabolică, prin deficit caloric (mâncăm mai puține calorii decât ardem), astfel organismul nostru are șansa de a folosi grăsimea pe post de „combustibil”. Construirea masei musculare este optimizată atunci când suntem într-o stare anabolică, consumând mai multe calorii decât ardem, în special proteine. Atunci când adăugăm și antrenamente de forță, corpul nostru începe sinteza proteinelor în mușchi, producând astfel țesut muscular.

Prin urmare, pare imposibil ca organismul nostru să activeze aceste 2 procese în același timp. Din fericire, avem o veste bună: se poate, dar este un proces anevoios și presupune anumite condiții, fiind mai simplu să le luăm pe rând.

S-ar putea să vă intereseze aceste produse:

Deficitul caloric și antrenamentele de forță 

Potrivit unui studiu științific, puteți construi masa musculară chiar și în deficit caloric doar dacă sunteți supraponderal și nu v-ați antrenat niciodată. Acest lucru se bazează pe următoarea ipoteză: cu cât aveți mai multă grăsime, cu atât corpul dvs. are un „rezervor” mai mare de energie și nu va apela la aminoacizii din mușchi iar faptul că sunteți începător poate face ca rezultatele să apară mult mai repede decât v-ați aștepta.

Acest scenariu s-ar putea să creeze iluzia că ați transformat grăsimea în mușchi, dar defapt, mai întâi ați ars grăsime, după care ați construit masă musculară în locul ei. Însă, pentru un sportiv de performanță sau o persoană care se antrenează de câțiva ani, acest proces este aproape imposibil iar rezultatele apar foarte greu.

Cea mai bună strategie pe care o puteți implementa, pe lângă antrenamentele de forță, este să aveți un deficit moderat (250-350kcal) de calorii și un aport de proteine de cel puțin 1,5g/kg/corp/zi. Pentru cei ce se antrenează de mai mult timp, este recomandat un aport de 2g/kg/corp/zi de proteine și un deficit mai mic, de 200kcal.

Câte grame de proteine ar trebui luate?

Dar, în final, cel mai important din toată ecuația aceasta, rămâne antrenamentul! Indiferent că vreți să slăbiți sau să puneți masă musculară, fără un antrenament de forță, mușchiul nu este stimulat să crească. De asemenea, ciclizarea carbohidraților (zile de low-carb și high-carb) poate fi de mare ajutor, deoarece alternează zilele de deficit caloric cu cele de surplus caloric și astfel, vă va fi mai ușor să „fiți la dietă”.

Credem cu tărie că acest articol a reușit să răstoarne mitul transformării grăsimilor în mușchi. Din păcate, asemenea mituri se regăsesc foarte des în industria fitness-ului și de aceea, v-am pregătit articolul cu Top 17 mituri despre mâncare din 2017, care se dorește a fi un centralizator al celor mai întâlnite mituri despre mâncare. Vă dorim lectură plăcută! Dacă v-a plăcut articolul, vă rugăm să-l distribuiți.