Detoxifierea – cum se va schimba viața voastră în 10 zile?

Nu există nicio scurtătură, îngrijirea sănătății presupune o cale lungă de parcurs. Totuși, acest lucru nu oprește dietele nebune sau vânzătorii de la promovarea produselor cu efecte neconfirmate. Una dintre aceste diete, care este încă valabilă, se numește …

Purificare sau detoxifiere

Indiferent de numele pe care îl preferați, va fi întotdeauna dificil să îl definiți. Scopul este probabil purificarea organismului de substanțele nocive, de multe ori numite toxine prin intermediul dietei hipocalorice, care este alcătuită din anumite alimente (cu posibilitatea achiziționării suplimentelor). Unele purificări vizează anumite organe concrete, în timp ce altele pretind că vă curăță complet din cap până în picioare.

        

Detoxifierea este, în general, foarte restrictivă. Alimentele sunt, de obicei, limitate la sucuri de fructe și legume sau alte băuturi permise. Maestrul Cleanse prescrie de exemplu o cantitate de la șase la douăsprezece pahare de limonadă cu sirop de arțar și piper cayenne. Acestea ar trebui să le consumați zilnic, ca singura alimentație pentru eliminarea toxinelor din organism și în conformitate cu creatorul acestei purificării, ajută la eliminarea tuturor bolilor posibile.

           

Detoxifierea: termen nedifinit

         

Având în vedere, că dietele detoxificante diferă doar în mici privințe, nu are nici un rost să le discutăm în detaliu, deoarece toate celelalte vor fi înlocuite în curând cu altă variantă.


Pe scurt spus, dietele detoxificante se bazează pe premisa că, organismul uman acumulează toxine și deșeuri metabolice, ca urmare a expunerii la pesticide, diverși poluanți și aditivi alimentari.Este de ajuns să beți ceai, suc, să luați câteva suplimente și veți arăta ca Gwyneth Paltrow – fără exerciții fizice și operații plastice. Dar adevărul este că, dacă nu sunteți dependenți de heroină sau nu vă expuneți la riscul otrăvirii cu alcool, probabil că nu aveți nevoie de “detoxificare”. sursa


      

Ce este o toxină?

Printre alimentele, care conform unor guru în detoxificare produc “încărcături toxice”, sunt de exemplu: produsele lactate, produsele care conțin gluten, cafeaua, alcoolul și carnea roșie. De asemenea, din acest grup fac parte, de exemplu și roșiile, ardeii, vinetele, deoarece despre acestea se pretinde (eronat) că provoacă inflamații. Purificarea și dezintoxicarea promit să ofere organismului vostru o pauză de la prelucrarea tuturor acestor toxine.

          

Detoxifierea: ce sunt toxinele?

             

Cu toate acestea, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, toxinele sunt substanțe produse de plante și animale care sunt otrăvitoare pentru oameni. Toxinele se găsesc și în unele medicamente care sunt utile în doze mici, dar sunt toxice în cantități mari.” (Așa cum vom menționa mai târziu, orice substanță poate fi toxică în funcție de doză.) În vorbirea populară “toxinele” pot include și substanțele toxice, otrăvurile create de om în mediu, de obicei datorită poluării.

           

În legătură cu detoxifierea, “toxină” înseamnă de fapt orice substanță despre care se crede că este toxică sau dăunătoare, inclusiv metale grele, poluanți, pesticide, conservanți sau aditivi alimentari, cum este colorantul alimentar, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS) și alte chimicale sintetice.

          

Detoxifierea: ce sunt toxinele - pesticide

           

Cu toate că, inhalarea pesticidelor sau consumul de apă contaminată este dăunătoare sănătății noastre, același lucru nu se poate spune despre toți aditivii artificiali și modificatori. În loc să ne fie teamă, să ne uităm la ceea ce poa te face știința în zonele gri ale nutriției.

       


Toxinele și substanțele toxice acoperă o gamă largă de substanțe, totuși substanțele artificiale nu sunt în mod automat nocive.


       

Determinarea toxicității

Contextul este decisiv. În forma naturală sau sintetică, orice substanță poate fi dăunătoare – asta depinde de mai mulți factori. De exemplu, cacaua poate fi consumată de oameni în siguranță, dar conținutul său de teobromină este potențial letal pentru câini. Acidul linoleic conjugat (CLA) cauzează îngroșarea ficatului la șoareci, dar nu și la oameni. Acest lucru ar trebui să îl țineți minte pentru că, foarte des sunt prezentate numai studii făcute pe animale pentru a demonstra că o substanță este dăunătoare oamenilor.

     

Dozajul este un alt factor de influență care trebuie luat în considerare. Chiar si apa te poate ucide dacă bei prea multă într-o perioadă foarte scurtă de timp, deoarece reduce concentrația de electroliți necesari pentru mușchi (inclusiv inimă) și funcțiile lor 1. În mod similar, aceiași electroliți de care are nevoie inima ca să bată în mod constant nu sunt întotdeauna prietenii noștri. În S.U.A., doza zilnică recomandată (ADR) pentru adulți este de 4,7 grame 2. Când această cantitate de potasiu este consumată prin intermediul alimentelor, se digeră în timp de câteva ore, ceea ce este sigur și sănătos. Totuși, doar un gram de potasiu pur consumat pe stomacul gol, cu sau fără apă, poate avea un efect negativ asupra sănătății și de aceea, multivitaminele și băuturile pentru sportivi sunt limitate la 99 de miligrame (0,099 g).

       

Detoxifierea: Toate substanțele pot fi dăunătoare, inclusiv apa

         

Dar cu siguranță există substanțe care sunt întotdeauna rele, nu? De exemplu, tutunul sau alcoolul? Răspunsul este da. Pentru tutun. Dar alcoolul nu este absolut un rău. În timp ce consumul excesiv poate duce la ciroză și un risc crescut de cancer, cantitățile mici pot oferi beneficii ușoare pentru sănătate (protejează împotriva bolilor de inimă coronariene).

       

Dar cu privire la diavolul modern, siropul de porumb cu fructoză (HFCS)? Fiind sintetic, acest compus are o compoziție foarte apropiată de ceea a zahărului și probabil, nu este mai rău decât zahărul. Ca băutură sportivă consumată după antrenament sau ca desert ocazional, este bun, dar dacă consumați o cantitate mare de HFCS sau de zahăr pentru a genera calorii în exces, există posibilitatea să întâmpinați probleme de sănătate, care se pot manifesta prin creșterea greutății corporale.

       

Unele substanțe se pot acumula în țesuturile celulare, ducând la probleme grave de sănătate în timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru metalele grele. Având în vedere că peștele poate conține mercur (metal greu, care are un timp înjumătățit de digerare la oameni de aproximativ 50 de zile3, unii oameni îl elimină de tot din dieta lor, astfel fiind lipsiți de acizi grași omega-3. Dacă luăm în considerare faptul că, doza (nu întotdeauna  4.5) este otrăvitoare, ați putea să vă decideți că pur și simplu nu veți mai consuma pește atât de des, ci doar veți altera tipuri de pește sau vă veți orienta asupra peștilor cu un conținut mai redus de mercur.

           

Reziduurile de pesticide din alimente sunt o altă problemă cunoscută. Cu toate acestea, Programul de date privind pesticidele a Ministerului Agriculturii (PDP) (USDA) a constatat că marea majoritate a produselor alimentare de pe piață, conțin reziduuri sub limita permisă, limită care a fost stabilită de către Agenția pentru protecția mediului (EPA). În plus, clătirea, decojirea sau gătirea, poate reduce cantitatea de pesticide care rămân pe alimente. 6,7

       


Factori precum dozarea, stabilesc dacă o substanță, artificială sau naturală, vă pune în pericol sănătatea.


          

Are corpul nevoie de purificare?

Chiar dacă substanța este într-adevăr dăunătoare, purificarea nu ajută. Probabil că toxicitatea acută necesită un ajutor medical urgent, în timp ce toxicitatea cronică este cel mai bine abordată printr-o dietă de calitate – nu o dietă cu limonadă suplimentată cu piper. Ficatul, rinichii, plămânii și alte câteva organe lucrează în mod continuu pentru a elimina substanțele nocive și a elimina deșeurile metabolice. Nu au nevoie să se purifice – sunt auto-purificatori. Dacă nu aveți boală hepatică sau renală sau un caz de intoxicație acută, aceste organe funcționează fără interferențe externe. Nu au nevoie de ajutorul acestor diete.

           

Detoxierea - are nevoie organismul de purificare?

          

Deci, nici o limonadă cu piper. Dar cum rămâne cu produsele comerciale? Din păcate, o anchetă făcută în 2009 a constatat că niciuna dintre companiile care susțin 15 suplimente detoxificante nu a furnizat nici o formă de dovadă a eficienței acestor aditivi (sau siguranța acestora). Mai rău este faptul că aceste companii nu cunosc nici măcar denumirea toxinelor pe care se concentrează produsele lor sau pur și simplu ajung la un acord cu privire la definiția cuvântului „dezintoxicare“.

     
Marketingul și comercianții cu amănuntul a acestor produse pentru detoxifiere și purificare aproape niciodată nu oferă o justificare științifică și rațională de ce anumite alimente sunt considerate toxice. Acesta este primul semn că ceva nu este în regulă.

     

Faptul că nici o companie nu poate denumi toxina care suprimă produsele lor, dovedește ce efect poate avea această purificare. Pentru a determina eficacitatea studiului, cercetătorii trebuie mai întâi să identifice toxina pentru a măsura cu precizie acumularea ei în organism. Numai atunci se pot examina efectele diferiților compuși, iar în cazul în care găsește unul care afectează toxina, pot examina ipoteza acțiunii sale.

      

De exemplu, oamenii de știință care investighează efectele pesticidelor organoclorurate care se acumulează la mamifere recunosc nu numai numele toxinei examinate, dar și faptul că acumularea ei poate fi oprită cu orlistat, medicament împotriva obezității 9. De fapt, mecanismul de acțiune al acestui medicament este în mare măsură înțeles astfel: Orlistat limitează depunerea acestor pesticide specifice pe intestine și le elimină ca deșeuri 10.

      

Corpul uman acumulează un nivel scăzut de elemente nocive, cum ar fi metalele grele sau anumite substanțe solubile în grăsimi, dar are stabilit un mecanism de eliminare a acestora în timp. Chiar și otrăvirea cu metale grele este rară, apoi sunt tratate cu agenți de chelare nu prin diete de detoxifiere sau alte produse.

         

Detoxifierea - detox - purificare - adevărat sau fals?

      

Ce spune știința?

Cercetările privind purificarea sunt prețioase și potrivit unui raport recent, nu sunt foarte convingătoare deoarece suferă de “eșantioane mici, distorsiuni în eșantionare, lipsa grupurilor de control, dependență de auto-gestionare și mai degrabă sunt măsurători calitative decât cantitative”. 11 În ciuda lipsei de dovezi care să susțină efectele acestora, detoxifierea și purificarea comercială sunt încă populare, în mare parte deoarece multe rapoarte neoficiale par să sprijine eficacitatea acestora, în ceea ce privește pierderea în greutate și sănătatea generală.

        

Beneficii neoficiale ale purificării

De ce totuși se răspândește ideea nebună de purificare, chiar dacă este dovedită lipsa beneficiilor? Unul dintre răspunsuri este pierderea rapidă în greutate. Ce ar putea fi grozav … dacă pierderea în greutate ar înseamnă întotdeauna pierderea de grăsime.

          

Detoxifierea - purificare - scădere în greutate

          

Pentru a stoca un gram de glicogen în ficat și mușchi, corpul folosește trei grame de apă. Glicogenul stocat este epuizat între 24 și 48 de ore – dacă corpul nu primește cantitățile necesare de zaharide, acest lucru ducând la o pierdere în greutate de mai multe kilograme12 Odată ce regimul alimentar regulat este restabilit, glicogenul și apa revin la limite normale.

            

Cu toate acestea, pierdere temporară de greutate duce la faptul că mulți oameni atribuie starea mai bună de sănătate purificării pe care tocmai au terminat-o. În plus, majoritatea oamenilor au o alimentație incorectă și dietele detoxificante se bazează pe fructe și legume. De aceea, pentru majoritatea oamenilor, detoxifierea înseamnă mai puține calorii, dar în mod paradoxal mai multe vitamine și alți micronutrienți valoroși. În acest caz, dieta este cu adevărat benefică, dar nu mai mult decât o mâncare bună.

       

Deci, în loc să apelați la “purificare de primăvară”, încercați să vă orientați spre obiceiuri sănătoase pe care le puteți menține pe termen lung, cum ar fi consumarea alimentelor nutritive. Multe proteine, legume cu frunze și alimente bogate în vitamine, care nu sunt doar mai gustoase decât această purificare, dar sunt și mai bune pentru voi. 13,14

       

Economisiți în portofelul vostru

Persoanele care au o alimentație sănătoasă și echilibrată, care constă în alimente valoroase cu procesare minimă, nu trebuie să evite complet anumite alimente sau restaurantele. Dar, cu siguranță, nu trebuie să includă dietă de purificare după consumarea alimentelor care pot conține ingrediente nedorite. Dovezi pentru a sprijini dieta de detoxifiere sau produse simple nu există. În ceea ce vă privește (și portofelul vostru), vă puteți face un bine dacă permiteți corpului să se detoxifice în mod natural pentru a face față “toxinelor”.

          

Detoxifierea - tot de ce aveți nevoie este ficatul

  

Suntem foarte curioși să aflăm care este opinia voastră cu privire la detoxifiere – împărtășiți-o în comentarii și dacă v-a plăcut acest articol sau credeți că este util, promovați-l prin distribuire

     

Surse:

1 Farrell DJ, Bower L. Fatal water intoxicationJ Clin Pathol. (2003)
2 Institute of Medicine. Chapter 5: PotassiumDietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. (2005)
3 Yaginuma-Sakurai K, a spol. Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humansJ Toxicol Sci. (2012)
4 Calabrese EJ. Hormesis: changing view of the dose-response, a personal account of the history and current status . Mutat Res. (2002)
5 Angle BM, et al. Metabolic disruption in male mice due to fetal exposure to low but not high doses of bisphenol A (BPA): evidence for effects on body weight, food intake, adipocytes, leptin, adiponectin, insulin and glucose regulationReprod Toxicol. (2013)
6 Liang Y, et al. Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits . Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. (2014)
7 Keikotlhaile BM, Spanoghe P, Steurbaut W. Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach . Food Chem Toxicol. (2010)
8 Mitjavila S, et al. Evaluation of the toxic risk of DDT in the rat: during accumulation . Arch Environ Contam Toxicol. (1981) Jandacek RJ, Tso P. Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional interventionJ Nutr Biochem. (2007)
9 Jandacek RJ, Tso P. Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional interventionJ Nutr Biochem. (2007)
10 Flora SJ, Pachauri V. Chelation in metal intoxicationInt J Environ Res Public Health. (2010)
11 Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence . J Hum Nutr Diet. (2015)
12 Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body compositionAm J Clin Nutr. (1992)
13 Kim JA, Kim JY, Kang SW. Effects of the Dietary Detoxification Program on Serum γ-glutamyltransferase, Anthropometric Data and Metabolic Biomarkers in AdultsJ Lifestyle Med. (2016)
14 Oates L, et al. Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic dietEnviron Res. (2014)
15 Detoxes: an undefined scam. (2018)