6 pași către o autodisciplină de fier pentru a vă atinge obiectivele de fitness

Exercițiile fizice regulate, capacitatea de a depăși limitele, urmărirea aportului caloric și alegerea corectă a alimentației - toate acestea necesită disciplină. Cu toate acestea, nu toată lumea este capabilă să își controleze deciziile, iar majoritatea dintre noi își caută scuze și invocă voința slabă. Așadar, cum puteți obține un autocontrol sănătos, care vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele de fitness? Încercați acești 6 pași simpli cu ajutorul cărora veți obține o autodisciplină de fier! 

         

Secretul fiecărei persoane de succes este autodisciplina. Indiferent dacă este vorba de viața profesională sau privată, în spatele succeselor și bucuriilor se ascunde o capacitate profundă de autocontrol. Dacă vreți să vă atingeți obiectivele, doriți să vă controlați emoțiile, deciziile, ideile, comportamentul și obiceiurile, toate acestea trebuie să le țineți sub control. [1]

                    

6 pași către o autodisciplină de fier pentru a vă atinge obiectivele de fitness

                        

Uneori este mai ușor să începeți cu dorințe mai mici, obiective mai mici pe termen lung, pe care doriți să le realizați de mult timp, dar pe care le-ați eliminat din lista de priorități. Vreți să începeți să faceți jogging dimineața? Vreți să faceți exerciții în mod regulat și să mâncați mai sănătos, dar le abandonați repede? Soluția este să vă dezvoltați autodisciplina, care trebuie să devină cea mai puternică trăsătură a personalității voastre. Important este să fiți motivați și să aveți dorința de a schimba ceva. [2]

                  

6 sfaturi pentru formarea autodisciplinei

Care sunt regulile pentru formarea autodisciplinei? De ce este posibil ca o persoană să se autocontroleze, în timp ce alta nu reușește să-și schimbe rutina zilnică și să își atingă obiectivele? Veți găsi răspunsurile la aceste întrebări în obiceiurile voastre. Până la 40% din comportamentul nostru se bazează pe rutină și obiceiuri. [11] Prin urmare, dacă vreți să fiți disciplinați, trebuie să începeți prin a vă controla obiceiurile. Cum să faceți? 

              

Vă prezentăm 6 pași care vă vor ajuta să vă îmbunătăți autocontrolul. [6] 

       

1. Cunoașteți-vă propria persoană

Toți bărbații și femeile de succes își cunosc obiectivele, punctele slabe și limitele proprii. Înainte de a începe să vă îndepliniți dorințele voastre, puneți-vă o întrebare? ”Cine sunt?” În  cazul în care nu vă puteți răspunde la această întrebare, acest lucru ar trebui să vă pună pe gânduri. Și dacă totuși, vreți să depășiți cu succes toate obstacolele, trebuie să fiți echilibrați cu punctele voastre forte sau cu punctele slabe. Vreți să faceți exerciții fizice în mod regulat? Nu trebuie să vă descurajeze absolut nimic. 

                           

6 sfaturi pentru formarea autodisciplinei

             

Scrieți o listă cu trăsăturile voastre. Uneori este mai bine să le vedeți scrise negru pe alb. Așadar, luați o coală de hârtie și un creion și răspundeți la întrebări - Ce vreau să obțin atât pe partea psihică, cât și pe cea fizică. Vreau să am o siluetă mai bună, vreau să fiu mai sănătos sau să am mai mult succes? Analizați-vă propria persoană și scrieți-vă toate ideile și visele pe hârtie. La final, citiți lista și păstrați-o bine. Cum vă puteți folosi de această listă mai târziu? [9] 

                    

Imaginați-vă că e luni seara. Ați avut o zi grea la serviciu și nu mai aveți chef de absolut nimic. În această situație, cum îți impui să te mobilizezi să mergi la sala de fitness? Simplu. Cu câteva zile înainte, v-ați impus că veți deveni o persoană sănătoasă. V-ați definit propria persoană. Chiar aveți și în scris! În situația de față, scoateți lista de obiective din sertar și nu vă lăsați descurajați de oboseală, dispoziție sau de lene. Mobilizați-vă și începeți să faceți exerciții fizice, deoarece nu trebuie să lăsați nimic să vă împiedice să vă atingeți obiectivele și dorințele. 

                  

2. Creați un plan și obiective măsurabile

Pentru a realiza ceva în viață, aveți nevoie de un plan. Programul vostru zilnic și săptămânal poate fi foarte solicitant din punct de vedere fizic și din punct de vedere al timpului. Așadar, pregătiți-vă programul în funcție de noile obiective. Indiferent dacă vreți să slăbiți 5 sau 50 de kilograme sau să alergați 10 sau 30 de km, trebuie să aveți un plan foarte bine definit pentru a vă atinge toate obiectivele propuse.

                            

6 pași spre un autocontrol mai bun pentru formarea disciplinei în fitness

                     

Ce faceți dacă aveți mai multe obiective? Stabiliți-vă prioritățile și fixați-vă obiectivele de scurtă și de lungă durată. Obiectivul pe termen scurt poate fi atins mai repede. De exemplu: ”mă voi antrena de 3 ori pe săptămână” sau ”voi mânca 3 porții de legume pe zi”. Obiectivul de lungă durată este un obiectiv pe care vreți să-l atingeți în final. De exemplu: ”vreau să slăbesc 10 kilograme”. Cu toate acestea, până atingeți obiectivele de lungă durată, trebuie să reușiți să atingeți o serie de obiective de scurtă durată. Vă așteaptă un drum greu, dar nu vă descurajați. Rezultatele vor merita cu siguranță! 

                                           

Menținerea motivației și a disciplinei reprezintă, de asemenea, cheia obiectivelor măsurabile. Totuși, obiectivele diferă în funcție de cum le notați în planul pe care urmează să-l realizați, ca de exemplu: ”voi alerga mai mult” sau notați o activitate foarte clar definită pe care la finalul săptămânii o veți puteți evalua. În cazul nostru, iată un exemplu: ”Voi alerga de 3 ori pe săptămână timp de 30 de minute, în fiecare luni, miercuri și sâmbătă”.

              

3. Folosiți rutina în favoarea voastră

După cum am menționat ceva mai sus, o mare parte din comportamentul și deciziile pe care le faceți se bazează pe obiceiurile voastre. Rutina zilnică, pe care o considerați o parte integrantă a vieții poate deveni noul vostru ego. Activitățile pe care le faceți în mod automat și de multe ori fără să vă dați seama, sunt o oportunitate excelentă de a include noi obiceiuri în această rutină. [10] 

                    

Cheia pentru a insufla obiceiuri sănătoase este să le includeți în rutina voastră zilnică. De exemplu: dacă călătoriți în mod regulat cu mașina, încercați să o parcați mai departe de locul de muncă sau de casă. Acesta este un truc simplu, care vă poate ajuta să vă obișnuiți să faceți mai multă mișcare. În timp, poate reușiți să înlocuiți mașina cu o bicicletă. 

                                            

Rutina și autodisciplina - noile obiceiuri sănătoase

                       

Vă este greu să vă antrenați dimineața? Puneți-vă îmbrăcămintea de fitness și încălțămintea sport lângă pat. Acestea vor fi primele articole pe care le vedeți de îndată ce vă treziți și astfel aveți o șansă mai mare de a vă ridica din pat și de a începe exercițiile fizice. Dacă nu vă puteți imagina o zi fără o băutură dulce, înlocuiți-o cu suc proaspăt de fructe. În timpul zilei vă alungă pofta de dulce, este o băutură revigorantă, iar pregătirea ei durează foarte puțin. Introduceți această activitate în rutina voastră de pregătire a cinei și astfel faceți două activități în același timp.  

               

4. Scăpați de tentații

Niciun succes nu este posibil fără sacrificii. A renunța la ceva care face parte din voi, este de multe ori foarte greu de imaginat, dar nu și imposibil. Important este să vă gândiți mereu la obiectivele voastre. Doriți să fiți în formă, să slăbiți, să vă simțiți mai bine și să fiți mai sănătoși? Renunțați la toate tentațiile. [7] 

              

Vă plac alimentele dulci și nesănătoase? Le puteți înlocui cu o variantă sănătoasă. Exercițiile și alimentația sănătoasă merg mână în mână, așa că încercați să înlocuiți alimentele nesănătoase din frigider cu alimente mai nutritive. Dacă vă plac deserturile, încercați rețetele noastre fitness. Puteți înlocui înghețată din magazin cu o înghețată mai sănătoasă și mai puțin calorică, înghețată cu brânză dulce și banane. În loc de chipsuri, consumați morcovi sau unt de arahide. Veți avea nu doar mai multă forță pentru a face exerciții, dar și energie pentru toate activitățile care vă așteaptă. 

                           

Renunțați la alimentele nesănătoase și calorice și încercați rețete delicioase de fitness

                

5. Nu uitați să vă distrați

Nu credeți că în spatele unei munci grele se poate ascunde și distracția? Poate suna stupid, dar buna dispoziție este esențială pentru a reuși să respectați noile obiceiuri. Practic tot ce faceți ar trebui să fie distractiv. Ce să faceți? Transformați-vă activitățile într-o distracție. [8]  

                     

Transformați antrenamentul vostru din sala de fitness într-o distracție

                  

Astăzi, lumea sportului și fitnessului ne oferă o gamă largă de activități fizice. Așa că am scris câteva exemple care vă pot ajuta să vă mențineți în formă și, în același timp, sunt și super distractive. Spre exemplu:

 • jumping
 • plimbări și excursii
 • dans
 • yoga
 • alergări de grup
 • ciclism
 • patinaj
 • pole dance
 • antrenamente de grup, precum tabata, zumba și aerobic

            

Nu uitați că fiecare activitate fizică contează! Urcați scările, folosiți bicicleta staționară în timp ce vă uitați la televizor sau mergeți pe jos la magazin. Faceți ceva bun pentru corpul vostru, pentru sănătatea voastră și pe lângă asta, mai ardeți și câteva calorii. 

                 

Astăzi, într-o epocă plină de inovații, chiar și un antrenament simplu la sală poate deveni un joc. Cu ajutorul aplicațiilor de fitness puteți concura cu partenerul vostru sau chiar împotriva voastră. Luptați pentru o performanță mai bună sau încercați să vă depășiți propriul record în fiecare zi. Adăugați muzica voastră preferată, motivațională, iar succesul este garantat. 

              

6. Acordați-vă recompense

Recompensele sunt foarte motivante. Dar atenție, nu sub forma batoanelor de ciocolată pentru fiecare kilometru parcurs. Cu toate acestea, se știe că dacă promiteți cuiva o recompensă pentru munca depusă, motivația sa va fi și mai puternică. [4]  

                                                         

   Exerciții regulate, urmărirea aportului caloric și alimentația corectă - toate acestea necesită autodisciplină

                      

Recompensa pentru exerciții și respectarea planului de antrenament poate fi nu doar un sentiment plăcut, dar se pot vedea și rezultate vizibile sub forma unor kilograme în minus, a unui ten sănătos și a unui zâmbet frumos. Nu este suficient? Încercați să vă recompensați atunci când atingeți un anumit obiectiv. 

       

Mergeți o dată pe lună la un centru spa, relaxați-vă corpul și mintea. Ați scăpat de colăceii din jurul abdomenului și v-ați întărit masa musculară? Sărbătoriți, mergeți la cumpărături! De exemplu, puteți alege anumite produse din oferta Gymbeam și, astfel, să vă susțineți obiectivele de fitness. Autodisciplina va fi și mai puternică atunci când veți vedea rezultatele, ceea ce vă oferă o încredere de sine sănătoasă. 

                    

Există o mulțime de pași pentru construirea autodisciplinei. Dar important este să nu uitați cine vreți să fiți și ce vreți să obțineți. Faceți-vă timp pentru planurile voastre și evitați cuvintele precum ”nu, nu reușesc asta, nu vreau și nu mai pot”. Acum este momentul să începeți!

                              

Prin urmare, vă oferim câteva sfaturi despre cum să începeți cu pași mici să vă formați autodisciplina: [9]

 1. Începeți ziua cu un duș rece - nu întotdeauna este plăcut, dar acest duș pregătește corpul pentru noi activități. 
 2. Meditați 10 minute pe zi - indiferent dacă sunteți acasă, la muncă sau în autobuz. Încercați să închideți ochii pentru câteva clipe, uitați de tot și respirați. Această meditație vă relaxează mintea și corpul și, astfel, scăpați de stresul acumulat din timpul zilei. 
 3. Aranjați-vă patul - durează aproximativ 2 minute, dar merită tot efortul. Menținerea ordinii imediat după trezire vă obligă să vă treziți ceva mai devreme, iar corpul se obișnuiește cu activități imediat după trezire. Să mergeți ulterior la alergat o să vi se pare mult mai ușor.  
 4. Dimineața faceți 20 de genuflexiuni și plank - antrenamentul de dimineață este o altă modalitate prin care vă puteți trezi corpul 
 5. Găsiți-vă un partener - nu vreți să fiți singuri în această nouă provocare? În doi totul pare mai ușor, așa că dacă nu vă puteți respecta planul vostru, căutați-vă un partener de antrenament. Pe lângă faptul că vă motivați reciproc, vă puteți compara succesele și depăși limitele.

         

Câteva sfaturi despre cum să vă formați treptat autodisciplina

                        

Aveți alte sfaturi care v-au ajutat să vă dezvoltați autodisciplina? Ce pași ați urmat voi la începuturile voastre în fitness? Nu ezitați să ne scrieți în comentarii experiențele voastre. Dacă v-a plăcut articolul nostru, nu uitați să îl distribuiți. 

                           

Surse:

[1] Robert J. Davis - 7 Simple Ways to Motivate Yourself to Exercise - https://time.com/5105991/how-to-build-self-discipline-to-exercise/

[2] Charles Staley - The Motivation Secret - https://www.t-nation.com/powerful-words/the-motivation-secret

[3] Jackson Yeel - 6 Tips For Iron-Clad Self-Discipline - https://www.bodybuilding.com/fun/7-tips-for-iron-clad-self-discipline.html

[4] Heather Royer - Incentives, commitments and habit formation in exercise: evidence from a field experiment with workers at a fortune-500 company - https://pdfs.semanticscholar.org/8c4b/abc63f9022ab11e5c7d99440fed6fd8627e6.pdf

[5] Cassandra Dunn - How to build discipline to exercise - https://www.goodlifehealthclubs.com.au/blog/how-to-build-self-discipline-to-exercise/

[6] Deep Patel - 10 Powerful Ways to Master Self-Discipline - https://www.entrepreneur.com/article/287005

[7] Remez Sassonl - Working Out, Success, and the Habit of Self-Discipline - https://www.successconsciousness.com/blog/success/working-out-and-the-habit-of-self-discipline/

[8] Dominique Gummelt, PhD - Maximize Your Physical Well-being by Balancing All Aspects of Your Life - https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5909/maximize-your-physical-well-being-by-balancing-all-aspects-of-your-life

[9] Michael Mantell - Mental Tricks to Up Your Workout Motivation - https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/3523/mental-tricks-to-up-your-workout-motivation

[10] Jennifer Cohen - 5 Proven Methods For Gaining Self Discipline - https://www.forbes.com/sites/jennifercohen/2014/06/18/5-proven-methods-for-gaining-self-discipline/#4f6882b53c9f

[11] The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441783/

[12] Mayo Clinic Staff - Fitness: Tips for staying motivated - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/fitness/art-20047624