Autentificare
TOP 10: INŠPIRATÍVNE FILMY A DOKUMENTY Z OBLASTI ŠPORTU A ZDRAVÉHO ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU

TOP 10: Filme inspiraționale despre sport și un stil de viață sănătos

V-ați simțit vreodată vinovați că ați pierdut timpul vizionând un film sau un documentar care a fost foarte lăudat, dar nu v-a impresionat sau, mai rău, nici măcar nu l-ați vizionat până la final? Acum sunteți în locul potrivit, pentru că am petrecut zeci de ore vizionând filme pentru a crea o listă de 10 filme și documentare inspiraționale despre sport și un stil de viață sănătos, care merită cu siguranță vizionate.

Ne-am concentrat în principal pe o combinație de întâmplări ale unor sportivi cunoscuți, împletite cu filme documentare cu o importantă valoare socială. Documentarele sau filmele din lista noastră au creat câteva controverse în societate, dar credem că e în regulă. Este un semn că nu suntem complet ignoranți cu privire la subiectele sociale pe care le scot în evidență sau la viețile sportivilor pe care le prezintă.

Poveștile unor sportivi faimoși la TV

10. H.O.P.E. What you eat metters

(Hope for All: Unsere Nahrung – Unsere Hoffnung)

Dintr-un număr mare de documentare despre mâncare și obiceiuri alimentare, am ales pentru voi acest film austriac. Din titlu reiese clar că vorbește despre problemele legate de nutriție. Există multe controverse în societate cu privire la produsele alimentare și la (ne) sustenabilitatea sistemului actual de consum. Autorii se străduiesc să sublinieze problema obezității și a excesului de greutate, dat fiind faptul că în ziua de azi aproximativ un sfert din populație suferă de asta și mulți continuă să sufere. Subliniază, de asemenea, nevoia de a proteja ecosistemul, care, după spusele lor, nu ține doar de protejarea faunei și a florei, ci și a oamenilor. Ei își adresează o întrebare simplă: “Dacă știm că dietele pe bază de plante sunt mult mai sustenabile, de ce nu facem asta?”

Filmul documentar H.O.P.E prezintă mărturiile mai multor persoane care vorbesc despre consecințele asupra sănătății și mediului ale consumului în cantități excesive de produse de origine animală. De asemenea, conține scene autentice din abatoare și sistemul de vânzare și interviuri cu angajații din această industrie. Datorită producției de film, dar și unui mod clar și concret de argumentare, îl considerăm unul dintre cele mai valoroase filme pe tema alimentației contemporane. Vă va face să vă gândiți dacă este bine ca până la 65 de miliarde de animale să moară anual în abatoare, în timp ce consumul de carne s-a înmulțit de aproape patru ori în jumătate de secol. Deoarece acest subiect nu este ceva nou în societatea noastră, este posibil ca subiectul despre reducerea surselor alimentare de orgine animală să fie dezvăluit și mai mult.

De ce ar trebui să îl vizionați?

În ciuda duratei sale (105 minute), Hope for All: Unsere Nahrung – Unsere Hoffnung este dinamic și conține multe informații interesante.

Consumul de produse de origine animală crește în mod constant

9. The Program

La momentul său, a fost cel mai apreciat sportiv și cea mai mare celebritate din domeniu. La începutul mileniului, a câștigat cea mai prestigioasă cursă de ciclism din lume de șapte ori la rând – Turul Franței, pe care nimeni altcineva nu a reușit să îl facă până atunci. Asta în ciuda faptului că, doar cu câțiva ani înainte, a învins cancerul testicular, iar doctorii i-au spus că există mai puțin de 50% șanse de supraviețuire. Când și-a anunțat retragerea din sport în 2011, a fost considerat un erou. Toate astea s-au schimbat un an mai târziu, când jurnalistul David Walsh a ajutat la descoperirea istorică a celei mai mari înșelăciuni din lumea sportului.

The Program prezintă cele mai importante momente din cariera lui Lance Armstrong. De la începuturILE sale în triatlon, până la apogeul său în ciclism și procesele legate de închisoarea pe viață. Deși nu există nimic excepțional în film despre care un expert în cariera lui Armstrong să nu fi aflat, acesta dezvăluie cea mai competitivă latură a nativului din Texas, istoricul fraudei legate de droguri și modul în care întreaga echipă din jurul lui Armstrong a reușit să mascheze funcționarea „programului” timp de ani de zile. Un bonus este performanța grozavă a lui Ben Foster.

De ce ar trebui să îl vizionați?

Pănă acum, Armstrong a fost o figură sportivă controversată, admirată de milioane de oameni, în ciuda scandalurilor din trecut. După ce veți viziona The Program, poate că veți înțelege de ce a făcut toate astea.

Lance Armstrong în timpul Turului Franței

8. Athlete A

Gimnastica este specifică prin faptul că până și adolescenții concurează la cel mai înalt nivel. Documentarul Athlete A a fost lansat în această vară și prezintă practici scandaloase din gimnastica feminină din America, unde tinerele reprezentante locale au fost hărțuite și violate sexual timp de mulți ani de către medicul echipei Larry Nassar. Și mai șocant este constatarea că timp de mulți ani Nassar a fost acoperit de un sistem care a pus faima și succesul sportului american deasupra protecției reprezentanților săi. Filmul prezintă o serie de mărturii ale gimnastelor abuzate, precum și o perspectivă asupra modului în care au avut loc abuzurile.

Mai multe dintre fetele abuzate au câștigat medalii olimpice. Credibilitatea și sentimentalismul acestui documentar sunt, de asemenea, furnizate de filmările din timpul procesului în care Nassar a fost condamnat de zeci de femei. Cu toate acestea, pe lângă obligația morală, acest documentar ridică și întrebarea despre cum este posibil ca practici similare să aibă loc fără știrea părinților. Subiectul hărțuirii sexuale a rezonat semnificativ în societate în ultimii ani și credem că acest film va fi și pe placul persoanelor care nu sunt cu adevărat interesate de gimnastică.

De ce ar trebui să îl vizionați?

În timpul vizionării Athlete A, mulți părinți vor fi atenți. Subiectul hărțuirii sexuale, în special în rândul adolescenților, e mai relevant în ziua de azi ca niciodată. Veți vedea și munca jurinaliștilor de investigație, care au ajutat la rezolvarea acestui caz.

Athlete A - un film pe care ar trebui să-l vizionați

7. Diego Maradona

25 noiembrie a.c. a fost o zi neagră pentru lumea sportului. O personalitate importantă din lumea fotbalului a ajuns în raiul sportivilor. A fost venerat de milioane de fani din întreaga lume, nu numai din Argentina, țara devotată fotbalului. Diego Armando Maradona a fost cu adevărat iubit mai ales în Napoli – un oraș portuar din sudul Italiei, unde și-a petrecut cei mai frumoși ani și unde există o statuie a lui în mărime naturală în piață. Deși în momentele celei mai mari glorioase, a trebuit să meargă prin piață aproape zilnic însoțit de numeroși agenți de pază.

Filmul Diego Maradona prezintă, povestea unui om cu două fețe. Prezintă viața lui Diego, unul dintre cei mai talentați fotbaliști din toate timpurile, care a plecat dintr-o favelă săracă din orașul Lanús și a ajuns un jucător de talie mondială. Și pe de altă parte, veți cunoaște și latura umbrită și ferită a vieții sale plină de droguri, alcool și petreceri fastuoase. Filmul oferă, de asemenea, o perspectivă asupra lumii organizației mafiote Camorra, cu care Maradona a avut legături strânse. Cu toate acestea, credem că milioane de oameni îl vor iubi pentru totdeauna. Descansa en paz, Diego!

De ce ar trebui să îl vizionați?

E admirabil cum, dintr-o serie de interviuri și imagini arhivate în documentarul Diego Maradona ,  producătorii au reușit să prezinte povestea strălucitoare și intensă, celebrând viața unui fotbalist care a marcat două dintre cele mai faimoase goluri din istoria fotbalului.

Legenda fotbalului Diego Maradona

6. Awake: The Life of Yogananda

În prima jumătate a secolului al XX-lea, el a venit din India în Statele Unite dezvoltate pentru a răspândi iluminarea despre yoga și meditație. Filozoful și yoghinul indian Paramahansa Yogananda a jucat un rol semnificativ în răspândirea yoga nu numai în Statele Unite, ci și în întreaga lume. Astăzi, aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume practică această religie fizică și spirituală.

Chiar dacă nu sunteți fani yoga, iar ritualurile voastre de dimineață nu includ inhalări și expirări regulate, acest documentar vă va impresiona cu scene autentice și parțial controversate. Apar și câteva fețe celebre, precum George Harrison și Steve Jobs, care vorbesc cu pasiune despre impactul pe care yoga l-a avut asupra vieții lor. Pentru a înțelege pe deplin acest stil de viață, vă recomandăm să urmăriți Awake: The Life of Yogananda fără pauze.

De ce ar trebui să îl vizionați?

Documentarul Awake: The Life of Yogananda deschide noi orizonturi despre originea și natura yoga. Nu încearcă să-l preamărească pe Yogananda și punctează și aspecte umbroase din perioada ”mai neagră” din viața sa.

Fondatorul yoga în SUA, Paramahansa Yogananda

5. The Last Dance

La prima vedere, titlul vă poate duce cu gândul la un film romantic despre dans și romantic, în stilul Dirty Dancing. Cu toate acestea, nu este o poveste despre doi oameni din diverse grupuri sociale, a căror soartă îi obligă să se supună mai multor teste (chiar de dans), ci mai degrabă o serie de documentare sportive în care se „dansează”, dar cu o minge de baschet în mână.

The Last Dance este o serie de zece episoade care prezintă în principal viața lui Michael Jordan. Pentru mulți, cel mai bun jucător de baschet din toate timpurile vorbește despre viața și cariera sa în echipa iconică a anilor nouăzeci – Chicago Bulls. Marea contribuție a acestui documentar este și faptul că ne deschide o ușă către intimitatea coechipierilor săi, ceea ce ne permite să înțelegem mai bine modul în care funcționa chimia „echipei de vis” de atunci. Pentru spectatorii care sunt noi în acest domeniu, The Last Dance poate provoca o dilemă, deoarece spectatorul se va identifica cu Jordan la nivel sportiv, dar nu și la la nivel uman și social.

Multe scene sunt mai vechi de 20 de ani, dar nu duc lipsă de calitate. De asemenea, trebuie subliniat faptul că întregul documentar este dinamic și are un ritm rapid, la care contribuie și muzica și modul de editare.

De ce ar trebui să îl vizionați?

După ce veți viziona The Last Dance, vă veți face o idee completă despre perioada lui Michael Jordan la Chicago Bulls. Veți cunoaște și motivele care au dus la succesul său și modul său de a aborda sportul, care cu siguranță vă va inspira.

Michael Jordan în costumul Chicago Bulls

4. The Game Changers

Ne-am decis să vă recomandăm încă un documentar despre mâncare și dietă, doar că de data asta dintr-o altă perspectivă. Sportivii vorbesc despre cum să trăim și să atingem performanțe sportive fără să consumăm carne și ouă. În The Game Changer, putem afirma cu îndrăzneală că schimbă o parte din discursul public într-o oarecare măsură. Dacă există ceva care generează discuții în rândul sportivilor, cu siguranță nu e vorba doar de antrenamente, ci și despre modul de a mânca. Iar atunci când  Arnold Schwarzenegger a spus că pentru bărbații puternici, carnea reprezintă doar o modalitate de marketing, simți brusc că ceva nu e în regulă aici.

În documentar, veți viziona și auzi mărturiile mai multor sportivi de top. În special de la un luptător în arte marțiale mixte, care compară sportivii de top cu gladiatorii care, potrivit lui, au mâncat în principal mâncare vegetariană. Documentul a fost mai vizibil datorită oamenilor care au lucrat la el. Să menționăm regizorul și producătorul James Cameron, actorul Jackie Chan sau sportivii Novak Djokovic sau Lewis Hamilton.

De ce ar trebui să îl vizionați?

The Game Changers vă va lăsa cu câteva întrebări fără răspuns și vă va face să vă gândiți cel puțin la modul în care mâncați.

Arnold Schwarzenegger în The Game Changers

3. Ronnie Coleman: The King

A atins maximul absolut în sport și nu a atins niciodată faima. Are o carismă deosebită și milioane de fani ai culturismului în întreaga lume. Dar tot veți avea lacrimi în ochi după ce veți urmări Ronnie Coleman: The King. Ronnie Coleman, de opt ori campion Mr. Olympia, mărturisește pentru prima dată despre durerea enormă cu care se confruntă, datorită căreia ia cea mai mare doză posibilă de opiu pentru durere – oxicodonă.

Ronnie Coleman este considerat de mulți ca fiind nu numai cel mai bun, ci și cel mai mare culturist din toate timpurile. Planul său de antrenament este încă în centrul atenției a milioane de oameni, deoarece la o înălțime de 180 cm a cântărit până la aproximativ 140 kg, iar în afara competiției chiar și mai mult și, de obicei, a ridicat 360 kg cu genuflexiuni. În documentar, medicul său descrie la ce greutăți inimaginabile a fost expus corpul său în mod regulat și de ce a trebuit să fie supus mai multor intervenții chirurgicale la spate, împreună cu o înlocuire dublă de șold. Dorința sa de a atinge vârful absolut vă va lăsa face să îl priviți cu admirație și simpatie. Bonusul documentarului este că în el apar și alte nume celebre ale culturismului mondial, precum Dorian Yates sau Jay Cutler.

De ce ar trebui să îl vizionați?

Documentarul Ronnie Coleman: The King este atât o inspirație, cât și un memento. Este despre analiza sufeltului unui bărbat care a motivat și va motiva generații viitoare.

De opt ori campion Mr. Olympia,  Ronnie Coleman

2. David Attenborough: A Life on Our Planet

Cred că acest documentar nu s-ar putea încheia nici măcar cu un eșec, motiv pentru care l-am plasat atât de sus. David Attenborough este un prezentator, scenarist și producător carismatic care a lucrat cu Serviciul public britanic de televiziune – BBC de zeci de ani și a realizat deja mai multe documentare despre planeta noastră. După vârsta de 90 de ani, a decis să publice un film în lume în care evaluează și compară starea naturii noastre. Este propria sa relatare a ceea ce a trăit în aproximativ șase decenii de muncă activă.

Datorită comparației și împletirii scenelor de acum câteva decenii cu scenele din prezent, dar și cu modul de narare al autorului, veți rămâne uimiți și tăcuți mai puțin de o oră și jumătate. Attenborough vă va duce în locuri pe care ori nu le-ați vizitat ori nu veți mai avea șansa să le vizitați. El evaluează negativ dispariția unor locuri de pe planetă, dar oferă în același timp o viziune pentru viitor, a cărei stare nu este deloc favorabilă, după spusele sale, dar poate fi încă inversată. Cu alte cuvinte, vă va oferi o imagine despre ceea ce s-a tot discutat la nivel mondial, chiar înainte ca lumea să o întâlnească, de exemplu, pe Greta Thunberg.

De ce ar trebui să îl vizionați?

În David Attenborough: A Life on Our Planet, frumusețile spectaculoase ale naturii sunt întrețesute cu imagini neplăcute, care vă vor oferi o imagine deranjantă cu privire la consecințele globalizării mondiale.

Pinguinii în Antarctica

1. Pumping Iron

Intenția și ambiția originală a acestui documentar independent au fost de a descrie viețile culturiștilor. În cele din urmă, a devenit o senzație internațională și un cult al cinematografiei, care a făcut sportul mai vizibil și a oferit un start carierei lui Arnold Schwarzenegger. Așadar, acest actor și om de afaceri austro-american apare pe lista noastră pentru a doua oară.

Merită menționat faptul că Pumping Iron și-a câștigat iconicitatea datorită abordării sale naturale și datorită faptului că nu este pur și simplu o povestire și o biografie parțială a unui om de succes. Filmul îi prezintă, de asemenea, pe cei mai mari concurenți ai lui Arnold, precum Lou Ferrigno și Frank Zane. Îi cunoaștem nu doar ca și culturiști, ci și ca părinți care sunt implicați în creșterea copiilor.

Se spune că „sfârșitul anilor optzeci” a fost „epoca de aur” a culturismului. Luptătorii menționați mai sus aveau o simetrie perfectă a figurii, șolduri înguste și talie mică, dar și o construcție aproape perfectă. Datorită filmului Pumping Iron, culturismul din acea perioadă și modul de antrenament sunt comparate cu prezentul.

Calitatea și impactul acestui documentar sportiv au fost verificat și de trecerea timpului. 25 de ani mai târziu, la solicitarea multor fani, a urmat continuarea Raw Iron: The Making of Pumping Iron.

De ce ar trebui să îl vizionați?

Pumping Iron este ”Biblia” oricărei persoane care merge la sală cel puțin din când în când. Și poate fi o motivație pentru cei care vor să înceapă.

Arnold Schwarzenegger în Pumping Iron

Dar voi? Inspirați-ne și spuneți-ne ponturile voastre. Ce alte filme asemănătoare ați vizionat și v-au plăcut atât de mult încât v-au inspirat sau motivat și v-au făcut să vă opriți și să vă gândiți la ele pentru un timp?

Iar dacă v-a plăcut lista noastră cu TOP 10 filme din lumea sportului și al unui stil de viață sănătos și credeți că și alții s-ar bucura de ele și s-ar inspira din, distribuiți articolul și în rândul prietenilor.