Autentificare
Muhammad Ali - Charizmatická a kontroverzná športová ikona 20. storočia

Muhammad Ali – carismatic și controversat, o legendă sport a secolului 20

În 1990, Muhammad Ali a intrat în Boxing Hall of Fame, iar 15 ani mai târziu, a primit cea mai înaltă onoare civică din partea președintelui Bush pentru contribuția sa pe tot parcursul vieții, așa-numita Presidential Medal of Freedom. În 2012, când sănătatea lui era deja foarte compromisă, a fost încoronat simbolic Regele Boxului. Lista cu realizările lui Muhammad Ali este lungă, întrucât a realizat multe lucruri nu numai în domeniul sportului. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, la începutul secolului, televiziunea publică britanică BBC, alături de prestigioasa revistă sportivă Sports Illustrated l-au numit cel mai mare sportiv al secolului XX.

Copilăria dificilă a campionului în perioade de segregare rasială

Cassius Marcellus Clay Junior a crescut în condițiile grele din sudul Americii în anii 1940, când întreaga lume se îneca în cel de-al doilea război mondial. În plus, Statele Unite se confrunta cu segregarea rasială de ani de zile, inclusiv în statul său natal Louisville.

Muhammad Ali vs Sonny Liston
Poză de pe http://100photos.time.com

A intrat în lumea boxului la vârsta de 12 ani și doar șase ani mai târziu, la Roma, a câștigat prima sa medalie Olimpică de aur la categoria sub 79 kg. La acea vreme, Cassius Clay a devenit cunoscut pentru prima dată după o victorie surprinzătoare asupra lui Sony Liston, după care a surprins imediat pe toată lumea cu informațiile despre convertirea la religia islamică și schimbarea numelui  în Muhammad Ali. După liderul islamist religios Elijah Muhammad.

S-a opus regimului și a pierdut aproape tot

Punctul de cotitură din cariera sa a survenit în 1967, când a refuzat să intre în serviciul militar obligatoriu în îndepărtatul Vietnam, care fusese afectat de un imens conflict militar de ani de zile. Mai mult, în acea perioadă, lupta pentru egalitatea oamenilor de culoare condusă în principal de Martin Luther King, nu a încetat. Cu toate acestea, Ali nu a ezitat să se opună fostei organizări printr-o apariție publică memorabilă, pentru care a pierdut aproape totul. Cariera, pașaportul american și cât pe ce și libertatea.

Cu toate acestea, trei ani și jumătate mai târziu, mulțumită unei achitări, a revenit pentru a-și arăta gloria. L-a învins de două ori pe campionul de pe atunci Joe Frazier și, de asemenea, l-a distrus pe George Foreman în fața unui miliard de telespectatori din întreaga lume, în 1974, printr-o tactică rope-a-dope fără precedent. A câștigat acest titlu după șapte ani lungi de așteptare.

Primul boxer care a devenit campion la categoria grea de trei ori la rând

Muhammad Ali a devenit primul boxer care a câștigat campionatul la categoria grea de trei ori la rând. În total, a reușit să apere acest titlu de până la 19 ori. Recordul său de meci în ring s-a oprit la 56 de victorii, cu doar cinci pierderi și 37 de KO. La începutul secolului, în 2001, a fost realizat un film biografic despre el. Rolul lui Ali a fost jucat de Will Smith, care a fost nominalizat și la Oscar pentru interpretarea sa.

S-ar putea să vă intereseze aceste produse:

Ali a excelat în box, în principal datorită vitezei, agilității și excelentului joc de picioare. La acea vreme, avea un stil neobișnuit cu brațele atârnate în timp ce se afla în ring și astfel își provoca adesea adversarii. După sfârșitul carierei sale sportive, a început să lupte cu un alt adversar, dar de data aceasta a fost o luptă mai lungă de 30 de ani. S-a îmbonlăvit de boala Parkinson, dar acest lucru nu l-a împiedicat să călătorească în jurul lumii și să continue să participe la evenimente caritabile și sociale. Muhammad Ali a murit pe 3 iunie 2016, la vârsta de 74 de ani, din cauza unei boli respiratorii legate de boala Parkinson. Deși nu a fost singurul sportiv care a luptat pentru drepturile civile și dreptatea rasială, a făcut-o atât de tare încât toată lumea l-a auzit. Iar moștenirea sa a rămas vie până în zilele noastre.

În 1967, Muhammad Ali știa că va fi sancționat pentru refuzul său de a merge la război. Voi cum ați fi reacționat? Ca un idol în sport recunoscut, cu o mare parte din carieră înainte, ați fi acționat la fel? Spuneți-ne părerea voastră, iar dacă vreți să aflați mai multe despre viața legendarului boxer, cum ar fi unul dintre cele mai emoționante momente din timpul Olimpiadei din 1996, vom pregăti în curând un videoclip despre asta, astfel încât să aveți ce să așteptați cu nerăbdare.

Iar dacă v-a plăcut articolul despre Regele Boxului și cea mai mare legendă din lumea sportului secolului 20, dați și prietenilor un share. Fie ca cât mai mulți oameni să cunoască viața aventuroasă a lui Muhammad Ali.

Surse:

[1] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – https://www.bbc.com/news/av/world-20591588

[2] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – http://100photos.time.com/photos/neil-leifer-muhammad-ali-sonny-liston

[3] Muhammad Ali awarded Medal of Freedom in 2005 – https://www.msnbc.com/msnbc-news/watch/ali-awarded-medal-of-freedom-in-2005-699118147674

[4] Muhammad Ali lights the Olympic Cauldron – https://www.olympic.org/videos/muhammad-ali-lights-the-olympic-cauldron

[5] Julie Mazziotta – How Muhammad Ali Shaped Daughter Laila Ali’s Cooking Career: ‘My Dad Loved Burgers!’ – https://people.com/food/muhammad-ali-daughter-laila-cooking-burgers-cookbook