Care sunt cele mai bune articole vestimentare pentru sală sau alergat? Descoperiți proprietățile materialelor

Care sunt cele mai bune articole vestimentare pentru sală sau alergat? Descoperiți proprietățile materialelor

Care este cel mai important aspect pentru voi atunci când alegeți îmbrăcăminte sport sau pentru timpul liber – modelul sau materialul? Cred că încă există mulți oameni pentru care croiala și tiparul îmbrăcămintei reprezintă o prioritate și nu le pasă din ce sunt confecționate acestea. Totuși, dacă vreți să vă simțiți confortabil în timpul activităților preferate, nu ar trebui să subestimați alegerea țesăturii potrivite. Prin urmare, în articolul de astăzi, ne vom concentra asupra materialelor folosite cel mai des pentru îmbrăcămintea sport și pentru timpul liber. Vom analiza mai atent proprietățile acestora și vom discuta și care țesături sunt cel mai bune pentru activități specifice.

Care sunt cele mai comune țesături, proprietățile lor și din ce sunt obținute?

Îmbrăcămintea pe care o purtați în timpul diferitelor activități afectează direct felul în care vă simțiți. Și în cele din urmă se poate transpune și în performanța voastră. Dacă ați alerga într-un tricou din bumbac care este îmbibat de transpirație și vă este frig, cu greu v-ați simți confortabil. Și este și mai rău dacă practicați sporturi iarna. De asemenea, vă va fi greu să ridicați greutatea maximă într-un material aspru care nu vă va oferi libertate de mișcare din cauza nepotrivirii.

Deci, să analizăm proprietățile fiecărui material astfel încât să puteți alege activitatea perfectă pentru acestea. Purtatul îmbrăcămintei potrivite vă va ajuta să vă simțiți confortabil și să obțineți maximum de la antrenamentul vostru.

Și dacă sunteți interesați și de subiectul îmbrăcămintei funcționale, nu ar trebui să ratați articolul nostru Îmbrăcămintea funcțională: de ce este importantă și cum vă poate ajuta să vă îmbunătățiți performanța sportivă?

Fibră acrilică

Fibra acrilică este un material care, adesea, este cunoscut drept o variantă mai accesibilă a lânii, întrucât au, ambele, unele proprietăți foarte asemănătoare. Sub formă de ghem, este populară în special printre persoanele care încep să croșeteze, dar nu vor să cheltuie bani pe lână. Fibra acrilică a început să câștige treptat popularitate abia prin 1950. Este o țesătură sintetică obținută dintr-un polimer numit acrilonitril. Pentru a lua formă, trebuie să aibă loc anumite reacții ale produselor chimice pe bază de combustibili fosili.

Mai apoi, polimerizarea produce o substanță a cărei consistență este undeva între solid și lichid. Această soluție este înmuiată prin intermediul unor duze de aer mai groase sau mai subțiri. Și după mai multe procese urmează filarea și țeserea. Astfel se creează materialul din care sunt confecționate articole vestimentare individuale. [3] [4]

Care sunt proprietățile fibrei acrilice?

În general fibra acrilică este țesătura cu cea mai puțină respirabilitate. Prin urmare, este folosită în special pentru îmbrăcămintea călduroasă și care reține căldura. Țesătura acrilică este ușoară și respinge apa. Dar, de multe ori, generează electricitate statică. Acest lucru este frustrant în special pentru femei, atunci când au o coafură perfectă și decid să-și scoată hanoracul din fibră acrilică. Nu vor fi încântate nici de faptul că această fibră are tendința de a se șifona rapid. Materialul nu absoarbe transpirația prea bine, deci nu este ideal ca strat de bază pentru îmbrăcăminte. Avantajul fibrei acrilice este că nu intră la apă, deci nu trebuie să cumpărați o măsură mai mare. [5]

Ce se confecționează din fibră acrilică?

În industria textilă, fibra acrilică este folosită în special pentru a confecționa paltoane, pulovere, căciuli și șosete. Dar este folosită și în textile pentru casă, de exemplu pentru producția de covoare, pături și lenjerii de pat.

Care sunt proprietățile fibrei acrilice?

Țesătură de bambus

Țesătura de bambus este un material foarte versatil și sustenabil folosit și pentru îmbrăcăminte. Cu siguranță bambusul vă va surprinde cu rata sa de creștere. Poate să ajungă până la un metru într-o singură zi. Cea mai bună parte este că acesta continuă să crească după recoltare, fără intervenția omului. De asemenea, nu are nevoie de fertilizatori sau pesticide pentru a crește. Spre deosebire de plantele care de multe ori epuizează solul și îi degradează calitatea, bambusul face opusul. Prin urmare, poate acționa ca un fel de potențiator pentru sol.

Bambusul este considerat unul dintre cele mai puternice materiale. Are o structură chiar mai puternică decât a oțelului. Acesta este și motivul pentru care este folosit în construcții. Mai mult de un miliard de oameni încă locuiesc în case de bambus. În plus, este bun și pentru mediu. Poate absorbi dioxidul de carbon și elibera cu 35% mai mult oxigen în atmosferă decât alte astfel de plante. [6]

Care sunt proprietățile țesăturii de bambus?

Țesătura de bambus este hipoalergenică, antistatică și antibacteriană. Nu irită pielea și este potrivită pentru persoanele cu piele sensibilă. În plus, are proprietăți de absorbție perfecte și poate menține corpul uscat și confortabil. Este moale, lucru care de asemenea contribuie la confort. De asemenea, poate regla perfect temperatura corpului. Reține aerul rece vara și aerul cald iarna. Acest lucru o face stratul de bază, ideal pentru orice vreme. [7]

Ce se confecționează din țesătura de bambus?

Țesătura de bambus este folosită în industria textilă pentru a confecționa lenjerie intimă, șosete, haine de corp, hanorace, pulovere șamd. Grație proprietăților bambusului, nu este ideal pentru a fi folosit ca strat exterior pentru protecție. Prin urmare, jachetele de bambus au de regulă doar căptușeala din țesătură de bambus.

Bumbac

Bumbacul este un material natural biodegradabil cu o istorie lungă. A fost procesat timp de sute, până la mii de ani. Dar, marea revoluție industrială din secolul 18 a fost cea care a dat startul producției la scară largă. Un dezavantaj îl reprezintă faptul că, pentru cultivarea bumbacului, sunt necesare cantități foarte mari de apă, pesticide și fertilizatori. Chiar și așa, bumbacul este unul dintre materialele care se găsesc cel mai des în șifoniere în prezent . [8] [9]

Care sunt proprietățile bumbacului?

Bumbacul provine din planta de bumbac, care are nevoie de cel puțin 200 de zile pentru a crește. Pentru a fi procesat după recoltare, are nevoie de ceea ce este cunoscut drept gin de bumbac. Nu este o băutură alcoolică, așa cum ar sugera numele. Este un dispozitiv care ajută la îndepărtarea semințelor, cojilor și a altor substanțe inutile din material tors.

Procesul de egrenare produce aproximativ 35-40kg de material utilizabil din 100kg de bumbac recoltat. Apoi, acesta este procesat pentru a produce îmbrăcăminte și alte produse din bumbac. [10]

Care sunt proprietățile bumbacului?

Marele său avantaj îl reprezintă respirabilitatea și confortul. În comparație cu alte fibre naturale precum inul și mătasea, de obicei, este mult mai accesibil. De regulă, poate rezista la multe spălări chiar și la temperaturi înalte și poate face față razelor soarelui, în această privință poate fi considerat destul de rezistent.

Dacă aveți acasă îmbrăcăminte de bumbac care nu a fost tratată chimic, trebuie să luați în considerare faptul că îmbrăcămintea poate intra la apă cu 10-15%. Prin urmare, uneori este mai bine să cumpărați îmbrăcăminte puțin mai mare pentru ca frații mai mici să nu ajungă să vă poarte tricoul superb de bumbac.

Ce se confecționează din bumbac?

Bumbacul poate fi folosit pentru a confecționa practic orice articol vestimentar – șosete, lenjerie intimă, treninguri, colanți, pantaloni scurți, tricouri, hanorace, precum și fulare și șepci. Mai rar, este folosit pentru a confecționa articole care necesită rezistență mai mare la intemperii. Deci, nu vă așteptați la 100% bumbac pentru o geacă de iarnă, de exemplu. Cel mai probabil va fi doar căptușeala.

S-ar putea să vă intereseze aceste produse:

Elastan/spandex/licra

Elastan, spandex și licra sunt denumiri diferite pentru aceeași țesătură sintetică elastică. Licra este denumirea comercială, dată de DuPont în 1958 când a introdus această fibră pe piață. Din moment ce este o țesătură sintetică, producția începe într-un laborator. Mai întâi, se creează un prepolimer, care apoi trece prin reacții chimice, diluare, înmuiere cu duze de aer, încălzire, răsucire și în cele din urmă țesere pentru a crea țesătura finală. Fibrele elastice sunt caracterizate de faptul că pot fi întinse până la de câteva ori din lungimea lor inițială și apoi revin la forma originală. Drept rezultat, nu veți întâlni niciodată un articol vestimentar confecționat numai din această țesătură elastică. Este folosit în special ca adaos pentru a oferi articolului elasticitate. [2] [11] [12]

Care sunt proprietățile elaspanului/spandexului/licra?

Caracteristica unica a elastanului o reprezintă elasticitatea sa. Acesta este și motivul principal pentru care este folosit ca adaos în îmbrăcăminte. Face articolele individuale să se întindă mai bine, nu strânge și se mulează pe corp.

Ce se confecționează din elastan/spandex/licra?

Este puțin probabil să întâlniți în magazine îmbrăcăminte confecționată doar din spandex. Este folosit ca adaos. Se adaugă în aproape orice tip de îmbrăcăminte. Îl veți găsi în lenjerie intimă, șosete, colanți, pantaloni de trening, îmbrăcăminte exterioară, geci și fesuri. Este adăugat și în denim pentru a-l face mai flexibil și a se potrivi mai bine pe corp.

Nailon 

Nailonul este un tip de poliamidă descoperit prin 1930 de omul de știință DuPont. Inițial, această inovație urma să fie numită „klis” sau mătase scris invers, în engleză. Numele trebuia să sugereze faptul că ar fi trebuit să fie o alternativă la mătase. Printre sugestii a existat denumirea „Duparooh”, care ar fi fost o versiune scurtată a frazei „DuPont scoate un iepure dintr-o pălărie!” Nailonul este produs și procesat în mai multe feluri diferite. Aceste procese au ca rezultat diferite țesături fine sau aspre. De asemenea, proprietățile sale principale se pot schimba. [1] [13]

Care sunt proprietățile nailonului?

Nailonul este în general fin și puternic. Totuși, nu rezistă prea bine la raze de soare puternice și la temperaturi ridicate. Deci, atunci când îl călcați, trebuie să reduceți temperatura. Avantajul nailonului este că se usucă rapid, fiind un partener perfect pentru sporturi. Ideal, țesătura conține un amestec de alte țesături pe lângă nailon pentru a compensa orice imperfecțiuni. Ca și în cazul fibrei acrilice, probabil nu vă va încânta prezența electricității statice, care nu doar vă va strica coafura, ci va face și îmbrăcămintea să se lipească de corp. [1] [14]

Ce se confecționează din nailon?

Pe lângă dresuri, de multe ori puteți găsi nailon în îmbrăcăminte sport precum colanți, top-uri, sutiene, pantaloni scurți, tricouri, geci șamd. Lucrează bine cu elastanul. Împreună, creează articole bine croite care vă vor menține uscați și se vor mula perfect pe siluetă.

Care sunt proprietățile nailonului?

Poliamidă

Multă lume încă mai crede că nailonul și poliamida sunt același material. Dar nu este așa simplu. Deși împărtășesc multe dintre proprietăți, sunt diferite. Diferența principală dintre nailon și poliamidă o reprezintă originea. În timp ce nailonul este sintetic întotdeauna, poliamida poate fi și naturală și sintetică. În plus, nailonul este doar un anumit tip de poliamidă.

Care sunt proprietățile poliamidei?

În comparație cu poliesterul, de exemplu, poliamida este mai puțin respirabilă și mai puțin capabilă de a menține rezistența la culori. Totuși durabilitatea sa, absorbția umezelii și confortul general reprezintă avantaje excelente. În plus, se remarcă și prin elasticitatea sa.

Ce se confecționează din poliamidă?

Poliamida este un material ideal pentru producerea de îmbrăcăminte sport. Este o componentă frecventă a șosetelor, sutienelor, lenjeriei intime, colanților, tricourilor, hanoracelor și a altor articole vestimentare de la care vă așteptați să fie confortabile și să absoarbă transpirația.

Poliester

Poliesterul este o fibră sintetică obținută dintr-o combinație de cărbune, aer, apă și ulei. Este un polimer, lucru care, în esență, îl face să fie nepopularul plastic. A fost prezentat societății pe la mijlocul secolului 20 ca țesătură din care îmbrăcămintea era confecționată rapid și ieftin. Dar, de la momentul intrării pe piață, poliesterul a suferit multe schimbări care au făcut materialul din ce în ce mai confortabil, plăcut și, fără îndoială, mai popular. [15]

Care sunt proprietățile poliesterului?

Care sunt proprietățile poliesterului?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale fibrelor de poliester o reprezintă durabilitatea. Pot rezista la multe spălări și totuși să-și mențină aspectul și proprietățile. Cei care au purtat tricoul de poliester preferat pentru sport timp de mulți ani și încă arată ca nou pot confirma. Celălalt beneficiu este că nu se șifonează. Prin urmare, îl puteți înghesui în geanta sport și vă puteți îndrepta spre antrenament. Chiar și după ce îl scoateți, va arăta ca un tricou proaspăt călcat. De asemenea, este perfect pentru absorbirea transpirației, umezelii și uscarea sa rapidă. Drept urmare, vă va menține uscat chiar și în timpul antrenamentelor intense.

Dezavantajul este că poate acumula electricitate statică. De asemenea, poliesterul de calitate mai slabă poate fi foarte aspru și irită pielea. În comparație cu bumbacul, de exemplu, este mai puțin respirabil, deci veți transpira mai mult în el. În schimb va gestiona foarte bine umezeala. Veți aprecia această caracteristică atunci când este frig, de exemplu, deoarece poliesterul acționează ca izolator eficient care păstrează căldura în ciuda lejerității sale. Întrucât este un material sintetic, poate favoriza dezvoltarea și reținerea bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute. Prin urmare, este ideal să spălați îmbrăcămintea din poliester cât mai curând după antrenament. [1]

Ce se confecționează din poliester?

Practic orice articol vestimentar poate fi confecționat din poliester. Sunt tipice articolele sport cu proprietăți funcționale excelente. Deci, poliesterul poate fi folosit pentru șosete, colanți, pantaloni scurți, tricouri și hanorace. Și pentru geci. De asemenea, de multe ori veți întâlni poliesterul sub formă de fleece călduros care păstrează căldura. Dar poate fi și sub formă de plasă care, de exemplu, crește respirabilitatea în cazul îmbrăcămintei sport.

Viscoză (raion)

De multe ori, viscoza este denumită și raion datorită aspectului lucios și fin. Componenta principală este celuloza, deci unele persoane o consideră fibră naturală. Dar, nu este așa simplu, căci pentru a fi îmbrăcată această celuloză, trebuie să treacă prin multe procese de durată. De aceea, de multe ori, este considerată o țesătură semisintetică. Procesul de producție a viscozei are legătură și cu denumirea sa. Într-o anumită etapă, celuloza originală devine o substanță precum mierea care este vâscoasă, adică lipicioasă și groasă. [16]

Care sunt proprietățile viscozei?

Cel mai mare avantaj al viscozei îl reprezintă absorbția umezelii. Absoarbe transpirația de pe piele și menține corpul uscat. În același timp, are un efect de răcire, care este optim, în special, în timpul sporturilor de vară. În plus, se usucă rapid. Dacă aveți pielea sensibilă, veți aprecia că viscoza este mai fină decât țesăturile sintetice convenționale. În plus, este foarte lejeră, respirabilă și nu se lipește de corp. Acest lucru o face ideală pentru îmbrăcămintea lejeră de vară. Totuși, nu este potrivită ca strat de izolare pentru sport când este frig, de exemplu, și aveți nevoie ca îmbrăcămintea să păstreze căldura corpului. De asemenea, viscoza nu este la fel de durabilă ca poliesterul și necesită o manevrare mai delicată. [17-19]

Ce se confecționează din viscoză?:

Întrucât viscoza este confortabilă și respirabilă, este folosită de multe ori ca țesătură pentru căptușeală. Respiră și absoarbe transpirația, deci poate reprezenta baza articolelor vestimentare sport confortabile pentru activități de intensitate scăzută.

Lână merino

Lâna merino este inclusă în clasificarea altor tipuri de lână. Dar, acest tip poate fi obținut doar de la oile merino. O oaie poate produce până la 5.000 km din această fibră populară într-un singur an. Vă vom mai împărtăși un lucru interesant. Știați că oile merino nu trebuie să se întoarcă pentru a vedea în spate? Au un câmp vizual de 360 de grade. [1]

Care sunt proprietățile lânii merino?

Lâna merino este cunoscută pentru căldură și izolare termică. De fapt, fibrele au mai multe buzunare care pot menține aerul cald după cum este necesar. Acest lucru o face un izolator excelent și un strat de bază perfect iarna, de exemplu. Vara, vă ajută să vă mențineți răcorit și absoarbe transpirația eficient.

În plus, un lubrifiant numit lanolină pătrunde în lâna merino prin glandele sebacee ale oilor, lucru care face materialul rezultat impermeabil. Acest lucru asigură faptul că oile nu se vor uda. De asemenea, poate capta umezeala (absorbind până la 30% din greutatea sa) și o absoarbe de pe piele. Lanolina are și proprietăți antibacteriene. De aceea este folosită pentru lenjeria intimă. Dar, este potrivită și pentru drumeții mai lungi când nu aveți posibilitatea de a spăla și vreți să evitați mirosurile neplăcute. [20]

Materialul este ușor și moale, asigurând confort maxim în timpul tuturor activităților.

Ce se confecționează din lâna merino?

De multe ori lâna merino este folosită pentru a face stratul de bază termic al îmbrăcămintei pentru vremea rece . Dar este un material excelent și pentru îmbrăcămintea sport funcțională, întrucât răcorește și absoarbe transpirația. Și dacă sunteți în căutarea unui hanorac călduros, cu siguranță lâna merino va fi un succes. Încercați să alegeți îmbrăcăminte care are o proporție mai mare de merino. Din cauza prețului mare, de multe ori este combinată cu materiale mai ieftine. Acest lucru schimbă caracteristicile produsului final.

Care sunt proprietățile lânii merino?

Din ce se mai poate confecționa îmbrăcămintea sport și pentru timpul liber?

Deși am prezentat unele dintre cele mai folosite materiale, cu siguranță nu sunt singurele folosite pentru îmbrăcămintea sport și pentru timpul liber. În special în cazul articolelor casual care nu sunt create pentru sport, puteți întâlni in satin, mătase, denim și alte materiale.

De asemenea, de multe ori veți întâlni îmbrăcăminte confecționată dintr-un amestec de materiale diferite. Acest lucru poate face îmbrăcămintea mai ieftină sau de calitate mai bună. De exemplu, o combinație de poliester și bumbac este tipică. Astfel se creează o combinație mai respirabilă decât poliesterul singur, dar absoarbe și transpirația mai bine decât bumbacul singur.

Combinația de diferite materiale cu o proporție de elastan, care oferă elasticitate îmbrăcămintei, este de asemenea clasică. Astfel se creează o haină care se mulează mai bine pe corp. În funcție de ce așteptați de la îmbrăcăminte, este o ideea bună să alegeți o combinație specifică de materiale. Dar pentru a face lucrurile mai ușoare, vom rezuma trăsăturile esențiale care vă vor ajuta să alegeți îmbrăcămintea optimă pentru activități specifice.

Din ce se mai poate confecționa îmbrăcămintea sport și pentru timpul liber?

Cum alegeți materialele potrivite pentru activitățile voastre?

Materialul corect pentru o ocazie și o activitate este esențial pentru confort, senzație în general și performanță. Uneori poate chiar face diferența între a termina antrenamentul mai devreme pentru a putea da jos tricoul îmbibat de transpirație. Să evaluăm împreună proprietățile esențiale ale fiecărui material. Și desigur, vă vom oferi recomandări cu privire la activitățile pentru care sunt cele mai potrivite.

Care materiale absorb cel mai bine transpirația?

Printre materialele care absorb cel mai bine transpirația, cu siguranță am include țesăturile sintetice precum poliesterul, poliamida sau nailonul. De asemenea, aceste țesături sunt mai accesibile. O alegere și mai bună ar fi fibrele de bambus sau lâna de merino. Aceste țesături sunt mai respirabile și confortabile pe corp în comparație cu cele sintetice, lucru ideal pentru persoanele cu piele sensibilă. Dar, faptul că, de regulă, sunt mai scumpe, poate reprezenta un dezavantaj.

Toate aceste materiale sunt ideale pentru sporturi de diferite intensități. Le puteți purta pentru antrenamentul de forță, alergare, ciclism, sporturi de echipă, HIIT și orice altă activitate.

Care țesături sunt cele mai confortabile?

Considerăm cele mai confortabile materiale cele care sunt plăcute la atingere, nu sunt încărcate cu electricitate statică, nu se lipesc de piele și sunt vaporoase și respirabile. Fibrele naturale precum țesătura de bambus, bumbacul, lâna merino sau viscoza semi-sintetică îndeplinesc toate criteriile.

Toate aceste materiale sunt ideale pentru activități de intensitate moderată precum yoga, pilates sau golf. De asemenea, la fel de bine vă pot ajuta să treceți peste o zi încărcată la școală sau la serviciu.

Care țesături au cea mai mare respirabilitate?

Țesătura cu cea mai mare respirabilitate este în general bumbacul, care este și foarte accesibil. Dar, lâna merino sau țesătura de bambus nu ar trebui ignorate. Prin urmare, toate aceste materiale sunt ideale pentru purtare toată ziua când doriți să reduceți transpirația și aveți nevoie de confort maxim. De asemenea, pot gestiona activități de intensitate moderată precum yoga sau pilates.

În cazul materialelor sintetice care, în general, au respirabilitate redusă, este ideal să alegeți haine cu o plasă parțială măcar. Această parte cu plasă crește respirabilitatea, maximizând confortul în timpul activităților.

Care țesături se usucă cel mai repede?

Care țesături se usucă cel mai repede?

Pentru viteza de uscare, materialele sintetice precum poliesterul, nailonul sau poliamida sunt printre cele mai bune alegeri disponibile. Marele avantaj este că petele de transpirație nu rămân mult pe ele. Și, dacă nu vreți să fie deloc vizibile, albul sau negrul este alegerea ideală.

Prin urmare, toate aceste țesături cu uscare rapidă sunt ideale pentru activități sportive mai mult sau mai puțin intense. Sunt perfecte pentru sală, alergare, mers cu rolele, ciclism, squash sau sporturi pe echipe.

Care țesături sunt cele mai durabile?

Cele mai durabile țesături sunt, de asemenea, țesăturile sintetice precum poliesterul, poliamida sau nailonul. Din moment ce aceste țesături sunt folosite de multe ori pentru îmbrăcămintea sport, care este spălată mai des, durabilitatea este un beneficiu în plus.

Aceste țesături durabile sunt potrivite pentru toate activitățile sportive precum antrenamentul de forță, HIIT sau sporturile de rezistență. De asemenea, crossfitterii vor fi încântați de îmbrăcămintea confecționată din țesături durabile, întrucât nu se vor teme că o vor distruge în timpul următorului set de burpees.

Care material este cel mai călduros?

Lâna merino este regina materialelor călduroase, întrucât buzunarele de aer păstrează căldura și mențin corpul cald. O altă țesătură naturală cu proprietăți asemănătoare este țesătura de bambus. De asemenea, ambele materiale absorb transpirația eficient. Această combinație le face ideale pentru activități pe vreme rece. Le puteți purta ca strat de bază pentru schi, schi fond, patinaj sau o plimbare.

De asemenea, fibra acrilică este printre materialele cele mai călduroase și de obicei cele mai accesibile. Nu absoarbe transpirația prea bine, deci nu este ideală ca strat de bază pentru sport. Dacă purtați, de exemplu, lenjerie intimă și un tricou din lână merino sub jachetă atunci când este frig și apoi purtați un pulover din fibră acrilică peste, aveți o combinație termică unică în fața căreia frigul nu are nicio șansă. Stratificarea corectă este pur și simplu cheia succesului.

Care materiale elimină mirosul neplăcut?

Dacă sunteți în căutare de îmbrăcăminte care elimină dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosuri neplăcute, țesăturile naturale precum lâna merino sau bambusul sunt ideale. Acestea reprezintă o alegere excelentă, de exemplu, pentru drumeții pe parcursul mai multor zile sau pentru plimbări cu bicicleta când nu prea aveți opțiunea de a vă spăla îmbrăcămintea. Doar lăsați hainele la aerisit, iar a doua zi vă veți simți ca și când ați purta un tricou curat și proaspăt.

Cum să vă îngrijiți îmbrăcămintea?

Îngrijirea corectă a îmbrăcămintei poate însemna mult pentru durata de utilizare a articolelor preferate, deci nu subestimați importanța acesteia. Cheia succesului este să respectați recomandările de pe eticheta fiecărui articol vestimentar.

Citiți etichetele de pe îmbrăcăminte. Acolo veți afla de obicei:

  • la câte grade să spălați îmbrăcămintea
  • dacă se poate spăla în mașina de spălat sau dacă trebuie spălată manual
  • dacă puteți folosi înălbitor
  • dacă îmbrăcămintea poate fi călcată și dacă da, la ce temperatură
  • dacă îmbrăcămintea poate fi uscată în uscător
  • dacă poate fi curățată la curățătorii chimice

Este la fel de important să alegeți detergenții potriviți care sunt creați pentru un tip specific de îmbrăcăminte. De exemplu, îmbrăcămintea sport nu ar trebui să intre în contact cu balsamurile și detergenții obișnuiți care nu sunt creați pentru ea. Acest lucru ar putea, de exemplu, să-i deterioreze structura și să-i distrugă funcționalitatea. Acest lucru se poate întâmpla și dacă este fierul prea încins atunci când călcați îmbrăcămintea funcțională.

Probabil se înțelege de la sine că trebuie să sortați rufele în funcție de culoare. Presupun că există multă lume care a spălat odată o cămașă albă împreună cu o cămașă colorată și apoi s-a întrebat de ce cămașa albă este dintr-o dată roz.

Nu uitați să păstrați îmbrăcămintea corect. Mențineți șifonierul uscat. Umezeala poate atrage moliile, de care puteți scăpa destul de greu.

Îmbrăcămintea de calitate nu reprezintă întotdeauna cea mai ieftină variantă. Odată ce ați decis să le cumpărați, tratați-le în așa fel încât să aibă o durată de utilizare cât mai lungă.

Cum să vă îngrijiți îmbrăcămintea?

Ce ar trebui să rețineți?

Cu siguranță, fiecare sportiv și persoană active așteaptă mai mult decât un design drăguț de la îmbrăcăminte. Dacă sunteți preocupați de a vă simți confortabil și a vă menține uscați și încălziți, trebuie să vă concentrați mai mult și pe materiale. Când îl alegeți pe cel mai potrivit pentru sport, veți vedea că veți putea performa mai bine și vă veți bucura mai mult de activități.

Cunoașteți pe cineva printre prieteni care se uită doar la design și nu este interesat de materialul îmbrăcămintei? Distribuiți-le articolul nostru pentru a afla cum îi poate ajuta îmbrăcămintea să aibă o performanță mai bună și să-și optimizeze confortul în timpul sportului și al altor activități.

Surse:

[1] Polyester, nylon, wool and more: The fabrics to look for in your workout clothes – https://www.cnet.com/health/fitness/how-to-find-the-best-workout-clothes/

[2] What are the Types of Material Used to Make Sportswear? – https://lsponline.ca/2019/01/08/what-are-the-types-of-material-used-to-make-sportswear/

[3] The Truth About Synthetic Acrylic Fiber Fabrics – https://www.panaprium.com/blogs/i/acrylic-fiber

[4] What is Acrylic Fabric: Properties, How its Made and Where – https://sewport.com/fabrics-directory/acrylic-fabric

[5] Natural Clothing – https://www.naturalclothing.com/what-is-acrylic-fabric/

[6] 15 fun facts about bamboo – https://www.miik.ca/blogs/news/85496708-15-fun-facts-about-bamboo

[7] 10 Facts About Bamboo – https://ettitude.com/impact/ten-facts-about-bamboo-fabric

[8] 16 Facts About Cotton That You Don’t Know – https://barnhardtcotton.net/blog/16-facts-about-cotton-that-you-dont-know/

[9] Shanthi Radhakrishnan – Sustainable cotton production – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081020418000020

[10] 12 Interesting Facts About Cotton – https://www.agiboo.com/12-interesting-facts-about-cotton/

[11] Lycra vs Spandex vs Elastane: What is the Difference? – https://silverbobbin.com/lycra-vs-spandex-vs-elastane/

[12] Elastane VS Spandex: What’s the Difference? – https://theecohub.com/elastane-vs-spandex-whats-the-difference/

[13] 11 Things You Might Not Know About Nylon – https://www.phillymag.com/news/2017/02/16/nylon-dupont-facts/

[14] Nylon – https://www.britannica.com/science/nylon

[15] 10 Things You Should Know About Polyester – https://carogomez.com/blogs/news/10-things-you-should-know-about-polyester

[16] WHAT IS VISCOSE? 7 FACTS YOU OUGHT TO KNOW – https://www.yolke.co.uk/pages/what-is-viscose-facts-you-ought-know

[17] 7 things You Need to Know about Viscose – https://www.ispo.com/en/trends/7-things-you-need-know-about-viscose

[18] Fabric Guide: What Is Viscose? Understanding Viscose Fabric and How Viscose Is Made – https://www.masterclass.com/articles/fabric-guide-what-is-viscose-understanding-viscose-fabric-and-how-viscose-is-made

[19] What Is Viscose? 6 Facts About This Misunderstood Fabric – https://www.contrado.co.uk/blog/what-is-viscose/

[20] Fun Facts About Merino Wool (and their Sheep) – https://wildlygoods.com/pages/fun-facts-about-merino-wool-and-their-sheep

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *