Unturi din nuci: deosebirile dintre ele, valorile nutriționale și beneficiile

Unturi din nuci: deosebirile dintre ele, valorile nutriționale și beneficiile

Zilele când știați despre untul de arahide sau alte fructe cu coaja tare din filmele americane au apus de mult. Acum este ceva obișnuit să aveți cel puțin un tip de unt acasă, ispitindu-vă să luați o lingură și să vă răsfățați o dată, de două ori sau chiar de trei ori. Uneori nici nu vă gândiți la asta și deja ați atins fundul borcanului, neștiind cum ați ajuns acolo atât de repede. Și ce le face atât de păcătos de bune? Vom discuta despre acest lucru, dar și multe altele în articolul de astăzi. 

Ce este untul din nuci și cum se produce?

Deși în mod obișnuit este denumit unt, este practic o cremă obținută din fructe cu coaja tare. Pe de o parte avem fructe crocante cu coaja tare și pe de altă parte avem o cremă fină, aproape lichidă. Materia brută este aceeași, dar consistența nu ar putea fi mai diferită. Nu este un miracol, ci putere mecanică pură sub forma unui blender puternic. De fapt, nucile conțin aproximativ 50% grăsimi, care sunt eliberate prin măcinare. Cu cât mixajul este mai lung, cu atât mai multe sunt eliberate și cu atât devine crema mai lichidă. Așa vă puteți imagina procesul de procesare în forma sa cea mai de bază. Totuși, producția de unturi de fructe cu coaja tare este de multe ori însoțită de alte procese precum cojire, prăjire sau adăugare de alte ingrediente în funcție de tipul de produs. [1]

Care sunt diferitele tipuri de unt din nuci?

Navigarea lumii cremelor din nuci este o realizare semnificativă. În prezent există nenumărate opțiuni pe piață. În funcție de profilul ingredientelor, le putem clasifica în dintr-un singur tip de nuci, din mai multe tipuri, proteic și aromatizat. Dar sunt diferite și în ceea ce privește consistența, care poate fi fină sau crocantă. În această privință, iubitorii de unt din nuci sunt împărțiți în două tabere ireconciliabile. Unii nu se pot sătura de textura cremoasă, aproape lichidă a untului fin, în timp ce alții nu înțeleg cum cineva îl poate savura la maximum fără bucățile crocante.

Cum clasificăm unturile din nuci în funcție de consistență?

 • Unt fin din nuci: are o structură mai moale, mai lichidă care se întinde mai ușor.
 • Unt crocant din nuci: are bucăți crocante de nuci amestecate într-o cremă fină, care se adaugă în untul bătut. Un alt mod de a-l obține este prin a nu amesteca nucile până devin complet fine, ci să rămână bucăți în cremă. [1]
Diferența dintre untul de fructe cu coaja tare crocant și fin

Cum clasificați unturile de arahide în funcție de profilul ingredientelor?

1. Unturi dintr-un singur tip de nuci

Le puteți recunoaște după faptul că au doar un singur ingredient în lista ingredientelor. De exemplu, conțin 100 % arahide, caju, migdale, cocos sau alte fructe cu coaja tare. Acestea oferă produsului o aromă naturală de nucă și nutrienți de calitate, inclusiv vitamine și minerale, cu multe beneficii. În plus, nu conțin arome (zahăr, sare, ulei de palmier) sau alți aditivi. Acest lucru le face unele dintre cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv creme de fructe cu coaja tare și și cea mai bună alegere pentru oricine își dorește să beneficieze la maximum de aceste bucățele crocante.

2 Unturi din mai multe tipuri de nuci

Spre deosebire de cele cu un singur tip, au mai multe tipuri de fructe cu coaja tare în lista ingredientelor. Totuși, nu ar trebui să există arome sau alți aditivi. Combinarea mai multor tipuri de nuci poate duce la o combinație de arome unică. De asemenea, oferă o gamă mai variată de vitamine, minerale și alți nutrienți decât cele cu un singur tip. Un exemplu este untul din mix de nuci, care conține un amestec de arahide, caju și migdale. Combinația de migdale sau caju cu cocos este și ea populară.

3. Unturi proteice din nuci

Aceste creme de fructe cu coaja tare sunt îmbogățite cu proteine, deci conțin mai multe proteine și de obicei mai puține grăsimi. Prin urmare, printre ingrediente veți găsi frecvent proteine din zer, care sunt populare pentru raportul optim de aminoacizi. Aceștia sunt piatra de temelie pentru dezvoltarea masei musculare și oferă acestor creme o valoare adăugată apreciată nu numai de sportivii de forță. Mai limitate sunt cremele proteice vegetale pure, care au de exemplu, izolat proteic din orez sau mazăre în compoziție.

Unturile proteice sunt mai ușor de introdus în dieta persoanelor care își urmăresc aportul de proteine limitând grăsimile. Dat, dacă puneți 30 g din această cremă în porridge, îi creșteți conținutul proteic cu aproximativ 5 g. Aceasta nu este o sursă majoră de proteine.

Dacă vreți să vă lărgiți orizontul și să descoperiți alte surse de proteine, citiți articolul nostru Alimente cu care puteți completa cu ușurință aportul de proteine din meniul vostru.

Ce conțin unturile de fructe cu coaja tare aromatizate?

4. Unturi aromatizate din nuci

Acest grup include cremele și unturile care conțin o serie de ingrediente altele decât nuci. Se poate întâmpla ca în locul unui unt nuci de înaltă calitate cu multe beneficii, să aveți dintr-o dată pe masă o cremă populară de alune de pădure cu ciocolată, care conține numai 13% fructe cu coaja tare.

Restul este reprezentat de zahăr, ulei de palmier, lapte praf, cacao, sare și alți aditivi. Valorile nutriționale ale acestui amestec sunt destul de diferite de cele ale untului 100%. De regulă sunt mai bogate în zaharuri, grăsimi saturate, sare și nu au vitamine și minerale.

Mai exact, ar trebui să luați în considerare că diferența din conținutul zaharurilor simple este foarte importantă, întrucât sunt clasificate ca nutrient cu risc și ar trebui limitate la doar 10% din aportul total de energie într-o dietă sănătoasă. Consumând o cantitate mai mare de aceste creme dulci, ați putea depăși acest aport zilnic. [2-4]

 • 100 g de cremă de ciocolată (Nutella) conține 54 g de zahăr.
 • 100 g de 100% unt de fructe cu coaja tare conține 3-5 g de zahăr. 

Dacă încă vă doriți să diversificați dieta cu o cremă dulce, puteți găsi mai multe opțiuni cu un profil al ingredientelor mai favorabile. De exemplu, alegeți crema de ciocolată cu 64% alune de pădure sau crema de caju cu căpșuni liofilizate.

Cele mai populare unturi din nuci și proprietățile acestora

Probabil fiecare dintre noi are un unt din fructe cu coaja tare preferat care nu lipsește niciodată din cămară. Sunt diferite în ceea ce privește gustul, dar și conținutul de nutrienți, care depinde de tipul de fructe cu coaja tare folosite. Dar ce au în comun este conținutul de grăsimi sănătoase, care includ acizi grași mononesaturați (MUFA) și polinesaturați (PUFA), inclusiv acizi grași omega 3 esențiali. Aceste grăsimi sunt asociate cu efecte pozitive asupra sănătății inimii, sistemului vascular și creierului. Fructele cu coaja tare au în medie un conținut de 50% grăsimi, deci sunt văzute ca surse valoroase ale acestui nutrient. [15, 16]

Probabil ați auzit și că unturile din nuci sunt bogate în proteine. Tipul de nucă influențează cantitatea acestui nutrient, motiv pentru care produsele sunt diferite unul de altul. Dar problema este că acestea sunt proteine de origine vegetală, care, spre deosebire de proteinele de origine animală, nu conțin toți aminoacizii esențiali în raportul optim. De exemplu, de multe ori lipsește lizina, metionina sau cisteina.

Pentru a obține cel puțin 27 g de proteine din untul de arahide, ar însemna să consumați cel puțin 100 g de cremă de arahide. În același timp, ați consuma aproape 50 g de grăsimi și 600 de calorii, lucru care nu ar fi ideal. În cele din urmă, o porție așa de mare de grăsimi v-ar putea crea probleme la stomac. De aceea, este mai rezonabil să considerați untul de fructe cu coaja tare o sursă de grăsimi decât una de proteine. [17]

1. Unt de arahide

Untul de arahide este fără îndoială cel mai popular și cel mai folosit dintre toate cremele. Deține supremația peste toate unturile de fructe cu coaja tare, deși tehnic arahidele sunt o legumă. În cele din urmă, este vorba de gust, ingrediente și mod de folosire. Și în aceste domenii, untul de arahide ne-a convins că are un loc onorabil.

Untul de arahide a fost popularizat încă din 1895 de doctorul american John Harvey Kellogg. L-a produs pentru pacienții săi care aveau dantura stricată și aveau nevoie de cantități mari de energie și proteine. Reputația acestui produs s-a răspândit curând pe tot continentul. Conform statisticilor, în prezent se poate găsi în 94% din gospodăriile americanilor, unde de cele mai multe ori este folosit pentru a prepara celebrul sendviș PB&J (unt de arahide și gem). Dar, nu întotdeauna produsul cu 100% conținut de arahide are cele mai bune proprietăți nutriționale. [5]

Profilul nutrițional și beneficiile untului de arahide

 • Se remarcă printre alte creme de fructe cu coaja tare datorită conținutului de proteine, care variază între 25-27 g pe 100g.
 • Conține grăsimi sănătoase sub formă de acizi grași mononesaturați (MUFA) și polinesaturați (PUFA).
 • Grație conținutului mare de fibre, are efecte de sațiere excelente. Chiar și în cantități mici se poate lupta cu senzația de stomac gol. Deci atâta timp cât nu consumați rapid o lingură după alta, probabil nu veți consuma cantități mari din acest unt în același timp.
 • Conține vitaminele B3 și B6, care susțin funcționarea normală a sistemului nervos. În plus, conține vitamina B9 (acid folic), importantă pentru dezvoltarea țesuturilor germinale în timpul sarcinii și contribuie și la formarea normală a sângelui.
 • De asemenea, este bogat în vitamina E, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
 • Conține și o serie de minerale. Magneziul, de exemplu, favorizează funcționarea normală a mușchilor și ajută la reducerea oboselii. De aceea este important pentru sportivi, dar și pentru populația care nu este activă. La rândul său, zincul susține funcționarea normală a imunității și este important pentru menținerea nivelului normal de testosteron din sânge. Mai conține și fier, care contribuie la producția normală de globule roșii și hemoglobină. Deficitul acestui mineral este simțit, de exemplu, de femei în timpul menstruației, când pierd o cantitate mai mare de sânge.
 • De asemenea, are colină, din care neurotransmițătorul acetilcolină se formează în organism. Acesta este important pentru învățare și alte funcții ale creierului. Deci, dacă vă pregătiți pentru un examen important, aveți o scuză pentru gustări. Doar asigurați-vă că închideți capacul la timp pentru a nu mânca tot borcanul în timp ce vă concentrați. [6]

Valorile nutriționale ale untului de arahide

Valoare energetică

Grăsimi

Carbohidrați

Proteine

Fibre

596 kcal46 g14 g27 g9.1 g

Rețete în care se folosește untul de arahide

Grație gustului său, untul de arahide este excelent în preparatele dulci și sărate. Îl puteți folosi ca o cremă în produse de patiserie, garnitură pentru porridge și clătite, smoothie-uri aromate, în deserturi, dar și pentru a prepara sos de arahide sărat, care este parte integrală din preparatele asiatice. Combinat cu un măr sau o banană, creează un combo excelent pentru refacerea energiei în orice moment al zilei.

Vă puteți inspira din aceste rețete:

Dacă vreți să aflați mai multe despre untul de arahide citiți articolul nostru Untul de arahide: cum să-l alegeți pe cel mai bun și ce impact are acesta asupra sănătății voastre?

Utilizări ale untului de arahide

2. Unt de migdale

Untul de migdale are probabil o istorie la fel de lungă ca cea a untului de arahide. Multe persoane erau alergice la acesta, așa că au găsit o alternativă excelentă în crema de migdale. Dar de atunci și-a construit propria reputație și foarte mulți fani nu-l mai numesc un substitut al untului de arahide. Popularitatea sa în creștere se datorează în special gustului și proprietăților nutriționale. Obținut în mod tradițional din migdale cu coajă, păstrează aroma naturală dulce-amăruie, precum și cantitatea maximă de nutrienți importanți. [7]

Profilul nutrițional și beneficiile untului de migdale

 • Câștigă medalia de aur la categoria conținut de fibre. Datorită faptului că este amestecat cu coaja, are cel mai mare conținut de fibre dintre toate unturile de pe listă. Prin urmare, vă puteți sătura și dintr-o porție mică.
 • În comparație cu alte creme de fructe cu coaja tare, are mai puțini carbohidrați. De aceea este popular printre iubitorii dietelor low-carb, keto și a altor tipuri de diete low-carb.
 • Este bogat în acizi grași nesaturați omega 6 precum și în rarii acizi grași omega 3, importanți pentru sănătatea creierului, inimii și ochilor.
 • Este bogat în vitaminele B2 și B3 care contribuie la metabolismul normal al energiei, în timpul căruia energie este eliberată și utilizată.
 • Mai conține și vitamina B9 (acid folic) și vitamina E, care are efecte antioxidante.
 • De asemenea, este una din puținele fructe cu coaja tare care are calciu, necesar pentru oase și dinți.
 • Nu putem uita să menționăm magneziul și potasiul, care sunt importante pentru funcționarea normală a mușchilor. Acest unt este creat pentru sportivi și persoane active. [4, 8]

Valori nutriționale ale untului de migdale

Valoare energetică

Grăsimi

Carbohidrați

Proteine

Fibre

650 kcal56 g7 g25 g12 g

Rețete în care se folosește untul de migdale

Untul de migdale va adăuga o aromă excelentă în porridge, clătite și smoothie-uri, dar este excelent și cu pâine proaspătă. Gustul dulce-amărui îl face potrivit și pentru sosuri cremoase sărate sau pesto. Nu veți da greș dacă îl transformați într-un sos pentru morcovi sau alte legume sau fructe.

Vă puteți inspira din aceste rețete:

Puteți afla mai multe informații interesante despre migdale în articolul nostru Migdale: tot ce trebuie să știți. 

S-ar putea să vă intereseze aceste produse:

3. Unt de caju

Dacă ați gustat vreodată untul de caju, veți confirma că are cea mai cremoasă consistență. Dacă adăugați și gustul dulce natural, nu este greu de ghicit de ce este așa de popular. Un lucru interesant este faptul că în timpul Războiului Rece, crema de nuci caju făcea parte din pachetele de salvare ale soldaților americani. În prezent, nu mai servește în principal ca salvare împotriva foamei, ci face preparatele mai gustoase și mai bogate nutrițional. [9]

Profilul nutrițional și beneficiile untului de caju

 • În comparație cu alte unturi de fructe cu coaja tare, are un conținut puțin mai mare de carbohidrați. Dar nu trebuie să vă îngrijoreze acest lucru. Aceștia sunt în mare parte carbohidrați complecși, care fac parte din dieta sănătoasă și acționează ca sursă de energie cu eliberare prelungită.
 • Precum arahidele, nucile caju nu duc lipsă de acizi grași nesaturați MUFA și PUFA care, conform studiilor, au efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge.
 • Profilul său nutrițional se bucură de prezența vitaminei K, care este importantă pentru coagularea normală a sângelui și pentru sănătatea oaselor.
 • Mai conține și cupru, care susține funcționarea normală a sistemului imunitar și este important și pentru pigmentarea (colorarea) normală a părului și pielii.
 • În plus, seleniul ajută la menținerea sănătății părului și unghiilor, făcându-l ideal pentru oricine pune preț pe sănătate și frumusețe.
 • De asemenea, conține mangan, unul dintre antioxidanții care protejează celulele împotriva stresului oxidativ. [10, 18]

Valorile nutriționale ale untului de caju

Valoare energetică

Grăsimi

Carbohidrați

Proteine

Fibre

574 kcal46 g33 g15 g3 g

Rețete în care se folosește untul de caju

Grație consistenței cremoase irezistibile, este perfect pentru prepararea sosurilor, în care merge perfect și ca înlocuitor al smântânii. Are un gust excelent și în sosuri pentru alate, deserturi, porridge și ar trebui menționată și combinația perfectă cu banane.

Vă puteți inspira din aceste rețete:

Dacă vreți să aflați mai multe despre nucile caju, puteți găsi informații interesante în articolul nostru Nucile de caju: tot ce trebuie să știți. 

Utilizări ale untului de caju

4. Unt de alune de pădure

Gustul untului de alune de pădure ne evocă multora amintiri din copilărie, întrucât îl asociem cu crema de ciocolată Nutella sau cu emblematicul Ferrero Rocher. Cel mai probabil, aceste dulciuri se află în spatele popularizării cremei de alune de pădure, care în prezent poate fi cumpărată fără zahăr și alte arome. Acest lucru vă permite să savurați gustul dulce natural al alunelor de pădure în timp ce primiți maximum de nutrienți. [11]

Profilul nutrițional și beneficiile untului de alune de pădure

 • În ceea ce privește raportul de macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi, este cel mai asemănător cu untul de caju.
 • Și acesta conține grăsimi nesaturate MUFA și PUFA sănătoase.
 • Are vitamina B1, care susține funcționarea normală a inimii și psihicului.
 • Conține vitaminele B6, B9 și magneziu pentru reducerea oboselii și epuizării. Prin urmare, consumul unei linguri de unt de alune de pădure în timpul unei zile aglomerate nu va face niciun rău.
 • Mai conține substanțe antioxidante sub formă de vitamina E și mangan.
 • Este și sursă de vitamina K, importantă pentru oase sănătoase și coagulare normală a sângelui.
 • De asemenea, conține fier, care ajută la susținerea funcțiilor cognitive precum memoria, gândirea și concentrarea. Acest lucru îl face potrivit pentru persoanele care se angajează în activități creative și solicitante psihic în alt mod. În plus, cuprul conținut susține transferul normal al fierului prin organism.
 • Nu în cele din urmă, fosforul ajută la menținerea sănătății dinților și oaselor. [12]

Valorile nutriționale ale untului de alune de pădure

Valoare energetică

Grăsimi

Carbohidrați

Proteine

Fibre

571 kcal50 g28.6 g17.9 g3.6 g

Rețete în care se folosește untul de alune de pădure

Untul de alune de pădure dă o aromă perfectă deserturilor, cerealelor, clătitelor sau granolei aromată de casă. În combinație cu cacao, îl puteți folosi pentru a crea o cremă de ciocolată sănătoasă care este excelentă cu produse de panificație. De asemenea, are un gust excelent în deserturile de Crăciun și face pereche perfectă cu căpșunile. 

Vă puteți inspira din aceste rețete:

Utilizări ale untului de alune de pădure

5. Unt de fistic

Istoric vorbind, fisticul a fost considerat un fruct cu coaja tare rar, păstrat pentru nobilime și pentru demnitari de rang înalt. Legenda spune că Regina din Saba chiar a interzis oamenilor de rând să-l cultive, susținând că era un aliment exclusiv pentru regalitate. Din fericire, acele zile au apus și oricine poate savura gustul rafinat al acestor fructe cu coaja tare verzi sub forma unui unt de fructe cu coaja tare. A devenit din ce în ce mai popular grație profilului nutrițional excelent, consistenței fine și gamei variate de utilizări în bucătărie. [13]

Profilul nutrițional și beneficiile untului de fistic

 • Are un conținut bogat în proteine care rivalizează chiar și cu untul de arahide.
 • Este bogat în fibre, care contribuie la senzația de sațietate.
 • Conține în jur de 50% grăsimi, majoritatea fiind acizi grași nesaturați (MUFA, PUFA) benefici, care de multe ori lipsesc din dieta persoanelor care locuiesc în zonele interioare.
 • Dintre micronutrienți, conține vitaminele B1 și B6, care susțin normal activitatea psihică normală, inclusiv abilitatea de a învăța, a gândi și a se concentra.
 • Este o sursă de vitamina K, care contribuie la coagularea corectă a sângelui și ajută la menținerea sănătății oaselor.
 • Cuprul conținut susține funcționarea normală a sistemului nervos, care controlează activitatea tuturor organelor din organism.
 • Grație magneziului, poate ajuta la reducerea oboselii și epuizării.
 • Mineralele mangan și fosfor sunt importante pentru metabolismul energiei, în timpul căruia energia este eliberată și folosită.
 • De asemenea, conține colină, importantă pentru funcționarea normală a creierului, făcând acest unt un alt candidat excelent pentru gustări pentru studiu. [14]

Valorile nutriționale ale untului de fistic

Valoare energetică

Grăsimi

Carbohidrați

Proteine

Fibre

594 kcal50 g21.9 g25 g9.4 g

Rețete în care se folosește untul de fistic

Avantajul untului de fistic îl reprezintă gustul dulceag, care este excelent pentru rețetele dulci și sărate. De asemenea, dă preparatelor culoarea sa verde neobișnuită. Este potrivit pentru aluat de brioșe, torturi și alte deserturi, dar și pentru a îmbogăți produsele de panificație sărate. De asemenea, poate fi adăugat în sosuri pentru salate și folosit pentru a prepara înghețată de fistic artizanală.

Vă puteți inspira din aceste rețete:

Comparația valorilor nutriționale ale unturilor de fructe cu coaja tare

În acest tabel, am prezentat pe scurt valorile nutriționale ale unturilor de fructe cu coaja tare populare ca să-l puteți găsi rapid pe cel care vi se potrivește. 

Unt de fructe cu coaja tareValoare energeticăGrăsimiCarbohidrațiProteineFibre
Unt de arahide596 kcal46 g14 g27 g9.1 g
Unt de migdale650 kcal56 g7 g25 g12 g
Unt de caju574 kcal46 g33 g15 g3 g
Unt de alune de pădure571 kcal50 g28.6 g17.6 g3.6 g
Unt de fistic594 kcal50 g21.9 g25 g9.4 g

Cum se păstrează unturile de fructe cu coaja tare?

Puneți untul de fructe cu coaja tare în frigider sau îl țineți în cămară? Ambele opțiuni sunt corecte, dar fiecare are avantaje și dezavantaje. În mediul rece din frigider, untul se poate solidifica datorită conținutului mare de grăsimi, devenind dificil de întins. Da, în porridge-ul cald se va topi frumos. Aerul rece îi va extinde și durata de păstrare, făcând mai ușoară menținerea calităților sale și protejându-l mai bine împotriva râncezelii.

Dacă nu păstrați untul în frigider, puneți-l într-un dulap închis unde este ferit de căldură și lumina directă a soarelui. Se va păstra frumos și lichid fiind mai ușor de lucrat cu el atunci când preparați alimente. Dar, aveți grijă, deoarece la temperatura camerei, stratul de ulei care apare deasupra untului se poate separa. Totuși, nu vă faceți griji în privința acestui lucru, doar amestecați untul și va fi din nou în regulă. [19]

Datorită păstrării corecte, untul de arahide va rezista timp de câteva luni. Asta dacă nu-l mâncați mai întâi.

Dacă vreți să aflați mai multe despre cum să păstrați alte alimente, citiți articolul nostru Cum să depozitați alimentele în mod corespunzător pentru a rezista cât mai mult posibil. 

Unturi de fructe cu coaja tare pentru pierderea în greutate și pentru creșterea în greutate

Unturile de fructe cu coaja tare au un rol în dietă pentru dezvoltarea masei musculare dar și în timpul pierderii în greutate. Deoarece au o densitate mare de energie (conținut mare de calorii pentru o cantitate mică de aliment), pot ajuta eficient la creșterea aportului caloric. Doar adăugați o lingură mare de unt de migdale în preparat și veți obține instant 200 kcal suplimentare. Unturile de fructe cu coaja tare se pot include cu ușurință în mic dejunuri, gustări, shake-uri și mese principale.

Atunci când pierdeți în greutate, este mai bine să urmăriți cantitatea de unt de fructe cu coaja tare consumată, din același motiv, dar chiar și în acest caz nu trebuie să renunțați complet la el. Vă poate ajuta să refaceți rezerva de grăsimi sănătoase, care sunt importante pentru pierderea în greutate. În plus, poate satisface pofta de dulce când este combinat cu fructe, de exemplu. Și dacă sunteți în căutarea unei variante fără grăsimi, încercați untul de arahide pudră, care conține numai 1.5 g de grăsimi pe porție.

În plus, conform studiilor, fructele cu coaja tare și unturile de fructe cu coaja tare sunt asociate cu o greutate sănătoasă și au un efect pozitiv asupra pierderii în greutate. Cu toate acestea, aveți grijă să le folosiți cu moderație și nu uitați să numărați cu conștiinciozitate fiecare lingură în aportul caloric zilnic. [15]

Ce ar trebui să rețineți?

Unturile de fructe cu coaja tare sunt purtători de grăsimi sănătoase, proteine vegetale, vitamine, minerale și au și un gust excelent. Dar dacă vreți să beneficiați de ele la maximum, nu ar trebui să uitați să verificați ingredientele. Cremele de fructe cu coaja tare 100% sunt ideale, dar și unturile din nuci proteice sau aromatizate cu un minimum de substanțe adăugate pot fi folosite. Puteți decide să adăugați unt de arahide, migdale sau caju în dietă în funcție de preferințele gustului și de proprietățile nutriționale menționate mai sus. În orice caz, nu ar trebui să exagerați cu unturile din cauza valorii lor calorice ridicate.

Aveți iubitori de unt de fructe cu coaja tare printre prieteni? Distribuiți-le acest articol pentru a-i ajuta să afle informații valoroase.

Surse:

[1] How Nut and Seed Butters Are Processed. – https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2016/november/columns/processing-how-nut-and-seed-butters-are-processed

[2] WHO. Healthy diet. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[3] Nutella®. – https://www.nutella.com/cz/cs/vyrobky/nutella

[4] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100559/nutrients

[5] HuffPost . Who Really Invented Peanut Butter?– https://www.huffpost.com/entry/peanut-butter-history_n_1222585

[6] Peanut butter, vitamin and mineral fortified, smooth nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Peanut_butter%2C_vitamin_and_mineral_fortified%2C_smooth_nutritional_value.html

[7] Almond Butter: History, Flavor, Benefits, Uses. – https://www.spiceography.com/almond-butter/

[8] Nuts, almond butter, plain, without salt addend. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3153/2

[9] About: Cashew bitter– https://dbpedia.org/page/Cashew_butter

[10] Cashew butter nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Cashew_butter_42201000_nutritional_value.html

[11] Group, A. (History of Hazel Nut Spread. – https://acitgroup.com.au/history-of-hazel-nut-spread/

[12] Nuts, hazelnuts or filberts Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3116/2

[13] The Green Nut: A brief history of the Pistachio. – https://www.joinrassa.com/articles/the-green-nut-a-brief-history-of-the-pistachio

[14] Nuts, pistachio nuts, dry roasted, without salt added Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3136/2

[15] Going Nuts—For Nut and Seed Butters, That Is. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/090313p64.shtml

[16] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. – https://doi.org/10.3390/nu2070652

[17] Venkatachalam, M., & Sathe, S. K. – https://doi.org/10.1021/jf0606959

[18] The Nutrition Source. Types of Fat. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[19] HuffPost. Do You REALLY Need To Refrigerate Nut Butter? – https://www.huffpost.com/entry/do-you-need-to-refrigerate-nut-butter_l_5eb2bd05c5b619cb5f00aae2

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *